Kaip BNS sakė miesto savivaldybės Kultūros ir meno skyriaus vedėja Loreta Krasauskienė, tokia idėja kilo atlikus gyventojų apklausą. Programos metu panevėžiečiams ir miesto svečiams ketinama pristatyti kelių dešimčių šalių kultūrą.

„75,5 procento apklaustų panevėžiečių norėjo susipažinti su kitų šalių kultūromis. Tad mes rašydami projektą atsižvelgėme į panevėžiečių nuomonę, ir viena mūsų programos dalių yra pasaulio kultūros: planuojame per 11 mėnesių pristatyti maždaug dvidešimt šalių per muziką, per dailę, šokį, paskaitas ir kitas sritis“, - kalbėjo L.Krasauskienė.

Vasario mėnesį „Pasaulio kultūrų“ programoje planuojama pristatyti Kiniją bei Japoniją, kovą - Prancūziją, balandį - Daniją, o gegužę - Švediją ir Norvegiją. Vasaros mėnesiai bus skirti Baltijos šalims, Lotynų Amerikos šalims ir Italijai, rugsėjį panevėžiečiai galės susipažinti su slavų, o spalį - su germanų šalimis. Lapkritis bus skirtas Didžiajai Britanijai, o gruodis - Suomijai.

„Mes orientuojamės ne į kokį nors įvykį: kultūros sostinės programos būna įvairios - vieni orientuojasi į įvykius, o mes orientuojamės į patį procesą. Norėtume kuo daugiau panevėžiečių įjungti į tą kultūrinę veiklą“, - teigia L.Krasauskienė.

Dar vienas Kultūros sostinės renginių aspektas - „Koliažai“ - kultūros savanorystė, į kurią tikimasi įtraukti įvairaus amžiaus panevėžiečius ir taip juos paskatinti aktyviai dalyvauti renginiuose bei mokytis naujų dalykų.

Trečioji programos dalis - nacionalinės reikšmės renginiai - tai tradiciniai miesto renginiai ir didieji metų įvykiai. Planuojama, kad per metus įvyks 14 festivalių, miesto švenčių, kitų renginių.

Panevėžio miesto savivaldybės taryba patvirtino renginio biudžetą - iš viso jam bus skiriama per 1 mln. biudžeto lėšų, dalis jų skirtos renginiams viešinti. Antrąjį reikalingą milijoną organizatoriai planuoja surinkti iš pinigų už bilietus, gauti iš įvairių fondų, privačių rėmėjų.

L. Krasauskienės teigimu, per metus Panevėžyje įvyks keli šimtai renginių.