Kaip aiškina Mykolo Romerio universiteto Teisės fakulteto Viešosios teisės instituto direktoriaus pavaduotoja prof. dr. Milda Vainiutė, tiek žmogaus, tiek įmonės pilietiškumas visų pirma susijęs su tautiškumu ir įsipareigojimu savo bendrapiliečams. Pilietiški žmonės ir įmonės siekia ne tik savo, bet ir bendros valstybės bei visuomenės gerovės.

„Pilietiškai ir patriotiškai orientuotas asmuo suvokia, kad jo gyvenimas yra ne siaurų asmeninių poreikų tenkinimas, bet kryptingas, nuoširdus ir pasiaukojantis darbas savo ir visos visuomenės bei valstybės gerovei“, – sako ji.

Pilietiškumas – tai sykiu ir atsakomybės už tai, kas vyksta valstybėje, prisiėmimas. Mykolo Romerio universiteto Teisės fakulteto Viešosios teisės instituto prof. dr. Darijus Beinoravičius pastebi, kad pilietiški žmonės ar įmonės niekada neužims pasyvios pozicijos.

„Atsakomybė reiškia ir tai, kad asmuo ar įmonė neturi laukti, kol valstybė jam kažką padarys – jie turi patys ieškoti ir rasti galimybių prisidėti prie valstybės ir visuomenės gerovės bei siekti tą gerovę įgyvendinti. Konstitucija yra asmens atsakomybės, pilietiškumo įgyvendinimo organizavimo pamatas, ant kurio galima statyti geresnės valstybės ir visuomenės vizijos konstrukcijas. Pilietiškumas kaip ir bet kokia kita konstitucinė vertybė yra siekiamybė, ir mes nusipelnome tokios realybės, kiek įdedame pastangų jai pasiekti“, – aiškina pašnekovas.

Pasak prof. dr. M. Vainiutės, priėmę Konstituciją, mes sykiu priėmėme ir įsipareigojimą gyvenime vadovautis pilietiškumo dvasia ir savo darbais siekti, kad aplinkinis pasaulis būtų šviesesnis ir teisingesnis.

Pilietiškumo samprata ir vadovavimasis šia vertybe labai artimas valstybės valdomai akcinei bendrovei Lietuvos paštas, kuri ne vienerius metus prisideda prie įvairių socialinės atsakomybės iniciatyvų.

„Mes visada jaučiame moralinę atsakomybę prisidėti prie socialiai atsakingo, tai yra – ugdančio, padedančio spręsti socialines problemas, skatinančio tautiškumą ir pilietinį mąstymą, verslo kūrimo ir plėtojimo“, – sako AB Lietuvos paštas generalinė direktorė Lina Minderienė.

Pašnekovės vadovaujama bendrovė jau ne pirmus metus prisideda prie LR Teisingumo ministerijos organizuojamo Konstitucijos egzamino, kuris šiemet vyks rugsėjo 27 d.

„Tikime, jog galimybė pasitikrinti savo žinias apie svarbiausias Konstitucijoje įtvirtintas piliečių teises ir pareigas kiekvienam mūsų primena, kaip būti dar atsakingesniu, sąžiningesniu ir teisingesniu piliečiu“, – teigia L. Minderienė.

Lietuvos paštas taip pat neseniai prisijungė prie Lietuvos Respublikos Prezidentės Dalios Grybauskaitės inicijuotos nacionalinės socialinio saugumo kampanijos „Už saugią Lietuvą“. Kelis metus padeda organizuoti Nacionalinį diktantą, dalyvauja organizacijos „Gelbėkit vaikus“ projektuose. Su užsienio šalių paštais kiekvienais metais prisideda prie Pasaulinės pašto sąjungos rengiamo tarptautinio jaunimo epistolinio rašinio konkurso.