Nors STT pradėto tyrimo kol kas nekomentuoja, neoficialiai užsimenama, kad tarnybos agentus domina teisėjų linksmybės ne tik Kauno filharmonijoje, bet ir Kaišiadorių rajono verslininko kavinėje „Pas Radvilą“.

Tyrimą STT agentai pradėjo gavę informacijos, kad žinomo verslininko Alvydo Radvilos kavinėje puotavo teisėjai – sausio 9-ąją Kaune buvo minimas Lietuvos apeliacinio teismo ir apygardos teismų atkūrimo dvidešimtmetis. Po oficialios šventinės dalies svečiai išsiskirstė, o teisėjai ir kiti garbingi svečiai patraukė į Kaišiadorių rajone esančią kavinę.

Tarp banketo svečių buvo ne tik Lietuvos apeliacinio teismo pirmininkas Egidijus Žironas, bet ir kai kurie Lietuvos Aukščiausiojo Teismo (LAT) teisėjai.

Teisėjų vakariene kavinėje jau susidomėjo ir Teisėjų taryba – sudaryta speciali komisija, kuri aiškinsis, ar teisėjai nepažeidė etikos reikalavimų.

Apie tai, kad teisėjai puotavo A. Radvilos kavinėje, STT sužinojo iš policijos pareigūnų – į juos kreipėsi du muzikantai, tą sausio 9-osios vakarą koncertavę užeigoje. Jie policijai pasiskundė, kad už pasirodymą verslininkas jiems nesumokėjo sutarto honoraro, antradienį pranešė dienraštis „Lietuvos rytas“.

Lietuvos apeliacinio teismo vadovas E. Žironas sako, kad laikraščio publikacija nustebino teisėjus, kurie „buvo aprašyti dviprasmiškai“, be to, toks straipsnis jiems „sukėlė įvairių minčių, neabejotinai gali ir visuomenei sukelti visokių galvojimų“.

Kaišiadorių rajone esančioje užeigoje vakarieniavę teisėjai nemano, kad pasielgė netinkamai, todėl teismo vadovas surengė spaudos konferenciją, kurioje paaiškino, kas iš tikrųjų vyko „Pas Radvilą“.

„Sausio 9 d. Kaune, valstybinėje filharmonijoje buvo paminėtas Lietuvos apeliacinio teismo ir penkių apygardos teismų atkūrimo dvidešimties metų jubiliejus, – sakė E. Žironas. – Po šios šventės teisėjai, grįždami iš Kauno į Vilnių, pakelėje, Kaišiadoryse, sustojo pavakarieniauti, galima sakyti, net papietauti, nes į šventę išvykome pusę dviejų dienos, buvome praalkę. Į kavinę užsukome savo iniciatyva, o ne kviesti, be abejo, apsilankymas iš anksto buvo suderintas, nes vien mūsų teisėjų buvo vienuolika. Įstaigą parinko mūsų teismo kancleris. Iš straipsnio gali susidaryti įspūdis, kad viskas buvo apmokėta pono Radvilos lėšomis, bet tai yra netiesa – teisėjai atsiskaitė asmeninėmis lėšomis.“

E. Žironas neslėpė, kad teisėjai kėlė įvairius tostus, tačiau ne už nuosprendžius, kaip rašoma laikraštyje, o už teismų sistemos atkūrimo jubiliejų.

„Buvo keliami tostai už jubiliejų, vis dėlto, 20 metų teismų atkūrimas, manome, kad darbuojamės labai sėkmingai, žinoma, buvo svečiai iš VU Teisės fakulteto, kurie labai daug prisidėjo prie teismų atkūrimo, ir mes džiaugėmės sėkmingais darbais – tostų už sėkmingus nuosprendžius tikrai nebuvo“, – sakė jis.

Teismo vadovas neslėpė, kad vakarienės metu jiems koncertavo du muzikantai, tačiau teisėjai jų neužsakinėjo. „Manėme, kad tai yra įstaigos įvaizdžio dalis“, – sakė E. Žironas.

Vis dėlto, jo teigimu, muzikantų pasirodymas teisėjų nesužavėjo. „Mums pradėjus vakarienę atėjo tie du vyrukai, pamuzikavo ne visiškai kokybiškai, trijų valandų jie tikrai negrojo, gal pusvalandžio pasirodymas ir tuo baigėsi – išėjo“, – E. Žironas sakė, kad buvo kur kas maloniau, kai buvo paleista garso aparatūra su įrašais.

E. Žironas neslėpė, kad prie teisėjų savo iniciatyva buvo prisėdęs užeigos savininkas, kurio teisėjai anksčiau nepažinojo. Arba – bent neišsidavė, nes su juo niekas artimai nesibičiuliavo.

„Mums ponas Radvila buvo pristatytas kaip šeimininkas – ar teisėjai yra jau tokia uždara kasta, kad jau su jais ir prie vieno stalo šiukštu sėstis?“ – sakė teismo pirmininkas.

„Po straipsnio spaudoje mes labai atidžiai patikrinome teismų informacinę sistemą – jokių bylų, susijusių su ponu Radvila arba jo įmone, tikrai nėra nei mūsų teisme, nei visoje sistemoje“, – patikino jis.

Už vakarienę teisėjams buvo pateikta maždaug tūkstančio litų sąskaita, ją apmokėjo teismo kancleris.

„Buvo atsiskaityta teisėjų lėšomis, nes kai mes būname didžiulėje kompanijoje, visada atsiskaito vienas žmogus, o jau paskui tarpusavyje susidėliojame – taip elgiamės ir komandiruotėse, ir šventėse, šį kartą atsiskaitė kancleris, vakarienė kainavo apie tūkstantį litų“, – pabrėžė E. Žironas.

Jis patikino, kad kancleris sąskaitą padengė iš savo asmeninių, o ne teismo lėšų. Tačiau, anot pirmininko, kancleris čekio taip ir neišsaugojo.

„Kancleriui pinigų negrąžinome, siūlėme, bet jis atsisakė, čia jau mūsų vidinė atsiskaitymo specifika, – sakė E. Žironas. – Kancleris sumokėjo iš savo kišenės, nes teisėjai kas pusmetį švenčia bendrą gimimo dieną iš savo lėšų – kancleris ten dalyvauja kaip svečias. Mūsų tradicija yra tokia – pusę metų vieni svečiai, kiti šeimininkai, kitą pusmetį – kiti. Kancleris pirmą kartą apmokėjo.“

E. Žironas taip pat prisipažino, kad iš STT Kauno valdybos gavo raštą, kuriame klausiama, ar tikrai teisėjai sausio 9-ąją šventė Kauno filharmonijoje. „Mes atsakysime, kad toks šventimas vyko“, – teismo vadovas pabrėžė, kad STT nesidomėjo teisėjų vakariene Kaišiadorių rajone.

Jis taip pat prisipažino, kad išvykstant iš verslininko užeigos teisėjams buvo duota dovanų.

„Davė dovanėlių – tai buvo reklaminiai kalendoriai įmonės „Pas Radvilą“, be to, kas norėjo, galėjo pasiimti po pusę kepalėlio duonos, nes jie vietoje kepa duoną – tikrai labai gardi. Pasiėmėme, bet ne visi – kam patiko“, – teigė E. Žironas.

Po kilusio skandalo teismo vadovas taip pat kreipėsi į Lietuvos Aukščiausiojo Teismo ir Teisėjų tarybos pirmininkus. „Kiek man yra žinoma, Teisėjų taryba pradeda išorinį tyrimą, sudarinėjma komisija, o aš pats esu parašęs kreipimąsi į Teisėjų etikos ir drausmės komisiją, nes situacija yra savotiška – mūsų kolektyvas yra įsitikinęs, kad mes viską darėme labai civilizuotai, po darbo valandų, savo lėšomis, viešai, bet ne tiek viešai, jog piktinti pašalinius stebėtojus, sustojome vakarienei ir štai toks rezultatas“, – sakė jis.

Anot teismo vadovo, etikos sargai turėtų išaiškinti, ar teisėjai galėjo vakarieniauti kavinėje.

„Gal mums reikėjo valgyti teismo patalpose – o kaip atrodys, vėl negerai, su tais buterbrodais, vietoj to, kad bylas nagrinėtume“, – sakė jis.