Šiuo metu galiojančioje tvarkoje numatyta, kad vaikui gyvenant su abiem tėvais (įtėviais) ir vykstant į užsienio valstybę su vienu iš jų, reikalingas ir antrojo sutikimas. Numatyta, kad nuo šių metų
birželio 1 d.
, jei vaikas vyksta su vienu iš tėvų, kito sutikimas nereikalingas, o jei vyksta vienas, tai užtektų bent vieno iš tėvų sutikimo. Abu tėvai dėl vaiko išleidimo į užsienį turėtų susitarti šeimoje.

Dažni atvejai, kai abu tėvai sutinka, kad vaikas išvyktų į užsienį, tačiau vieno iš jų tuo momentu fiziškai nėra kartu su šeima (pavyzdžiui, jis yra komandiruotėje) ir jis negali duoti formalaus sutikimo. Tokiu atveju vaikui užkertama galimybė išvykti į užsienį. Pasikeitus tvarkai, šio nesklandumo bus išvengta.

Iki šiol abiejų tėvų sutikimo reikėdavo netgi tuo atveju, kai tėvai yra išsiskyrę. Dėl to dažnai pasitaikydavo, kad vienas iš tėvų, su kuriuo vaikas negyvena, duodamas sutikimą išleisti vaiką į užsienį, bandydavo daryti spaudimą dėl alimentų sumažinimo, išskirtinių teisių suteikimo, turto ir pan.

Taip pat numatoma, kad nereikės savivaldybių Vaiko teisių apsaugos tarnybų sutikimo, kad globojamas vaikas galėtų laikinai išvykti į užsienį. Įtvirtinta nuostata, kad užtenka vaiko globėjams raštu informuoti VTAT apie vaiko laikiną išvykimą į užsienį.

Įvesta palengvinimų ir grupėms, vykstančioms į ekskursijas, turistines ar kitas organizuotas keliones. Nuo šiol nereikės kiekvienam vaikui atskirai turėti tėvų sutikimo. Už tokių sutikimų ir įgaliojimų surinkimą bus atsakingas kelionės organizatorius. Lietuvos Respublikos pasienio kontrolės punkto pareigūnams kelionės organizatorius pateiks parašu ir antspaudu patvirtintą raštą, kuriame bus nurodytas išvykstančių vaikų ir juos lydinčių asmenų vardinis sąrašas. Tikimasi, kad dėl šios priežasties ypač prieš mokinių atostogas pasienio kontrolės punktuose turėtų gerokai sumažėti eilės.

Nauji pakeitimai įsigalios nuo 2007 m. birželio 1 d. Iki to laiko būtų organizuojami seminarai VTAT darbuotojams, o suinteresuotoms institucijoms (notarams, pasienio kontrolės pareigūnams) pateikta informacija apie naują vaiko išvykimo į užsienio valstybes tvarką.