Prokurorų pareiškimą dėl baudžiamojo proceso užbaigimo baudžiamuoju įsakymu išnagrinėjusi teisėja Laima Šablevičienė nutarė, kad anksčiau net penkis kartus teistas Nerijus Meškaitis savo komentare skatino neapykantą rusų atžvilgiu.

Tokias išvadas teismas padarė remdamasis Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybos pateiktu vertinimu ir baudžiamojoje byloje surinktais įrodymais.

Už baudžiamąjį nusižengimą nuteistajam buvo skirtas keturių mėnesių laisvės apribojimas, bausmės metu N. Meškaitis įpareigotas dirbti arba užsiregistruoti darbo biržoje.

Baudžiamojon atsakomybėn kėdainietis buvo patrauktas po viešosios įstaigos Europos žmogaus teisių fondas policijai įteikto pareiškimo. Fondo darbuotojams užkliuvo viename interneto portale parašytas N. Meškaičio komentaras apie rusus, todėl jie paprašė pradėti ikiteisminį tyrimą.

Bylos duomenimis buvo nustatyta, kad komentarą N. Meškaitis parašė dar kovo 15 d. vakarą. Pasivadinęs slapyvardžiu „Debilai ruseliai“ vyras parašė (kalba netaisyta) „atomine jums ant galvos o ne kryma“.

Anot teismo, taip interneto komentatorius viešai niekino rusus kaip žmonių grupę, skiriamą tautiniu, iš dalies ir įsitikinimų bei pažiūrų pagrindu, bei skatino neapykantą rusų atžvilgiu.

Per apklausą policijoje kėdainietis pripažino jam pateiktus kaltinimus, tačiau tikino, jog rašydamas trumpą komentarą tenorėjo išsakyti savo nuomonę.

„Internete perskaičiau straipsnį apie tai, kad oficialūs Rusijos pareigūnai išsakė savo pasipiktinimą dėl to, jog ant oficialių 2018 m. pasaulio futbolo čempionato marškinėlių Krymas nėra įtrauktas į Rusijos sudėtį, – sakė N. Meškaitis. – Dėl to labai supykau ir susinervinau dėl Rusijos valdžios pareiškimų, nes jie yra neteisėtai okupavę Krymo teritoriją ir į ją šitaip įžūliai reiškia savo pretenzijas. Savo parašytu komentaru norėjau pareikšti nuomonę Krymo klausimu – man nepatinka Rusijos valdžios politika, nes jie okupavo Krymą ir puola Ukrainą. Ir dėl to man nepatinka Rusijos valdžia, o ne visi rusų tautybės žmonės.“

Vyras sakė, kad nejaučia neapykantos prieš rusų tautos žmones, o rašydamas komentarą nemanė, kad savo komentaru gali viešai niekinti rusus, kaip žmonių grupę, skatinti neapykantą rusų atžvilgiu, kad gali padaryti kokios nors žalos rusų tautybės žmonėms, ir, kad komentaras gali sukelti kokius nors neigiamus veiksmus ir gali būti įvykdyta tai, ką parašė komentare.

„Dabar suprantu, kad rašydamas savo komentarą viešai paniekinau rusus kaip žmonių grupę ir galėjau skatinti neapykantą rusų atžvilgiu, dėl to labai gailiuosi“, – sakė N. Meškaitis.

DELFI informuoja, kad už viešojoje erdvėje parašytus komentarus atsako jų autoriai – DELFI ragina skaitytojus komentuoti prisiregistravus, o ne pasislėpus po anonimiškumo skraiste.

Baudžiamojo kodekso 170 straipsnis numato, kad tas, kas viešais pareiškimais žodžiu, raštu ar panaudodamas visuomenės informavimo priemonę tyčiojosi, niekino, skatino neapykantą ar kurstė diskriminuoti žmonių grupę ar jai priklausantį asmenį dėl lyties, seksualinės orientacijos, rasės, tautybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų, baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

Tas, kas viešai kurstė smurtauti, fiziškai susidoroti su žmonių grupe ar jai priklausančiu asmeniu dėl lyties, seksualinės orientacijos, rasės, tautybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų arba finansavo ar kitaip materialiai rėmė tokią veiklą, gali būti baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki trejų metų.

Apie netinkamus komentarus DELFI skaitytojai raginami informuoti redakciją.