TEISMAI.LT teisėjos E. Puzinskaitės pasiteiravo, ką reiškia būti teisėja ir trynukų mama, kaip teisėjai pavyksta derinti darbą su motinystės džiaugsmu ir apskritai ką reiškia būti gera mama?

– Ką Jums reiškia būti teisėja ir trynukų mama?

– Būti teisėja ir trynukų mama pirmiausia man reiškia begalinę atsakomybę, didžiulę pareigą, taip pat svajonių išsipildymą ir gyvenimo prasmę.

– Ne paslaptis, kad teisėjų krūviai didžiuliai. Kaip pavyksta derinti motinystę su teisėjos pareiga?

– Tenka planuoti kiekvieną žingsnį, nuolat galvoti į priekį, laikytis namų ir darbo disciplinos. Paprastai namo darbo nesinešu. Geriau jau lieku padirbėti teisme, nes vaikai nesupras, su kokiomis čia knygutėmis mama grįžo ir prie jų sėdi.

– Ar vaikai nenukenčia dėl Jūsų darbo?

– Manau, kad ne. Kiek galiu, jiems nuolat aiškinu, kur dirbu, ką darbe veikiu, nors, aišku, jie dar maži, supranta tik tiek, kad mamos darbe sėdi dėdė policininkas (apsaugos darbuotojas), kuris vaikų kartu su mamomis į darbą neįleidžia. Mano darbo esmę, manau, jie dar sunkiai suvokia, gal tik intuityviai jaučia, kad mano darbas labai atsakingas ir svarbus. Tai jaučia pagal mano bendravimą, santykius su aplinkiniais.

– Pirmiau esate teisėja ar mama?

– Namie esu mama. Teisėja – darbe, dėstytoja ir mokslininkė – universitete.

– Kaip manote, Jums sunkiau nei kitiems teisėjams?

– Sunku vertinti. Man išties nėra lengva. Tačiau ar kitiems sunkiau, negaliu pasakyti. Vien tai, kad auginu tris vaikus, iš esmės stipriai nesunkina mano situacijos. Daugiau rūpesčių, bet tai gal tik prasmingiau, niekada nejaučiu tuštumos, vienatvės, visuomet esu reikalinga ir mylima. O bendrai kiekviena diena, kaip ir atskiri gyvenimo periodai, yra skirtinga – tai sunkesnė, tai lengvesnė.

Viena labai džiugu – manęs visuomet kažkas labai laukia, labai myli, krausto rankinę, pasitinka ir klausia: „Ką nupirkai?“ Man niekuomet nestinga dėmesio, neslegia vienatvės jausmas. Man kompanija visuomet garantuota (juokiasi).

Vaikai niekuomet negali būti našta ar kelti kažkokių sunkumų. Be to, yra daug mamų, dirbančių dar sunkesnius ir sudėtingesnius darbus. Manau, vaikai tą sunkumą ir atperka.

– Ką Jums reiškia būti gera mama? Turite receptą, kaip ja būti?

Būti gera mama reiškia daug. Kantrybė, įsiklausymas ir nuolatinis bendravimas – visur kartu: piešiam, dainuojam, kepam blynus, vasarą žaidžiam ir maudomės jūroje. Kiek leidžia galimybės, keliaujam, pramogaujam atrakcionuose, smaguriaujam kavinėse, mokomės grybauti ir t. t.

Tokio recepto tikriausiai apskritai nėra, kadangi kiekviena mama yra geriausia savo vaikui, kad ir kokia ji būtų. Mama vaikui yra mama ir ji nepakeičiama.

– Kaip kompensuojate dėmesio stygių?

– Mano vaikai tokio stygiaus tikrai nejaučia.

– Esate įstatymo žmogus. Kaip manote, ar Jūsų vaikai tai jaučia auklėjime?

– Tikrai jaučia, nes mato mano elgesį visuomenėje ir namie.

– Natūralu, kad teismo salėje sukaupiate daug neigiamos energijos. Kaip pavyksta nuo to atsiriboti namuose?

– Neigiamą energiją stengiuosi palikti pakeliui namo. Jei nepavyksta, su vaikais tiesiog sėdam į automobilį ir lekiam prie Trakų pilies, vaikštom ežero pakrante, valgom ledus. Na, jei jau tikrai ne kas, skubu į baseiną, sportuoju, pasivaikštau Vilniaus senamiestyje.

Su vaikais labai mėgstame „Keistuolių“ teatrą, nuolat lankomės įvairiuose renginiuose vaikams (cirke, koncerte) – ir ta blogoji energija savaime tampa teigiama.

– Ar be darbo ir šeimos dar lieka laiko laisvalaikiui, pomėgiams?

Mano laisvalaikis ir pagrindinis pomėgis – bendravimas su savo trijule, jų įspūdžiai, nuotaikos, peštynės, tarpusavio konkuravimas.

– Jūsų šeimoje yra teisininkų?

– Tėtis buvo teisininkas, mama – ekonomistė.

– Jeigu bent vienas iš Jūsų vaikų užaugęs panorėtų žengti teisininko keliu, draustumėte, bandytumėte atkalbėti?

– Tegu žengia nors ir visi trys. Neatkalbinėsiu ir nedrausiu, tik skatinsiu ir padėsiu.