„Šis atvejis yra išskirtinis ir kol kas vienintelis toks „Vichy“ vandens parko istorijoje“, – neslepia ir bendrovės „Vandens parkas“, kuriam priklauso „Vichy“, vadovaujanti generalinė direktorė Ieva Šemberienė.

Parko darbuotojai net neįsivaizdavo, kad gali taip nutikti adrenalino mėgėjams pritaikytame atrakcione „Rapa Nui bedugnė“ – vienas lankytojas savavališkai įlipo į 3,6 m gylio baseiną ir vandens srove masažavosi nugarą, kai į jį tuneliu iš antrojo aukšto rėžėsi nieko nė nenutuokiantis kitas vandens parko klientas.

Dėl šios nelaimės vandens parko vadovybė atsakomybės neprisiima – esą yra kaltas pats lankytojas, neteisėtai patekęs į baseiną ir sukėlęs grėsmę ne tik sau, bet ir kitam poilsiautojui. Tokiai išvadai pritarė ir  Visuomenės sveikatos centras.

Ar iš tiesų dėl išskirtinės nelaimės vandens parke yra kaltas jo klientas, greičiausiai turės atsakyti teismas – nukentėjusysis vilnietis jau ruošia dokumentus ir žada žalos atlyginimo iš „Vichy“ vandens parko reikalauti teisinėmis priemonėmis.

Nelaimė „Vichy“ vandens parke nutiko, kai su sutuoktine praleisti laisvalaikio atvykęs vilnietis Donatas (vardas pakeistas) pramogų erdvėje pamatė baseiną, virš kurio buvo vamzdis, o iš jo tekėjo vanduo.

„Pamaniau, kad tekanti srauni srovė yra skirta nugaros masažui, todėl įlipau į baseiną, – pasakojo Donatas. – Jokių įspėjamųjų ženklų, draudžiančių įlipti į baseiną ir jame plaukioti, šalia nebuvo pakabinta, tik buvo pastatytos lentelės, jog šokinėti draudžiama ir nėra praėjimo.“

Tuo metu dar nė nenutuokęs, kas jo laukia, vyras įlipo į baseiną ir atsistojo po vamzdžiu, norėdamas pasinaudoti nugaros masažu.

„Tačiau staiga ir visiškai netikėtai iš vamzdžio ant manęs nusileido žmogus, tik tuomet supratau, kad šis vamzdis – vandens atrakcionas“, – sakė Donatas.

Jo teigimu, dėl ypač stipraus smūgio „buvo pažeistas kaklas, prasidėjo vidinis kraujavimas“.

Pats kaltas, kad norėjo nugaros masažo

„Iš baseino išlipti man padėjo ant manęs nusileidęs žmogus, o ne prie atrakciono buvęs gelbėtojas – kaip vėliau paaiškėjo, jis net nematė, kai įlipau į baseiną, todėl ir neįspėjo žmogaus, kuris vėliau ant manęs nusileido“, – Donatas sakė, kad po incidento girdėjo, kaip du gelbėtojai ginčijosi, kuris yra kaltas nutikusio įvykio.

„Ligoninėje, suteikus pagalbą, man ant kaklo buvo uždėtas įtvaras, su kuriuo vaikštau iki šiol, taip pat buvau nedarbingas“, – nurodė nukentėjusysis.

Po incidento į „Vichy“ vandens parko administraciją kreipėsi nukentėjusiojo dukra, prašiusi paaiškinti, kaip galėjo nutikti toks vos tragedija nepasibaigęs įvykis.

Atsakymas, kurį gavo Donato dukra, nustebino visus šeimos narius – vandens parko direktorė I. Šemberienė nurodė, kad atsakomybę dėl nelaimingo atsitikimo turi prisiimti pats lankytojas.

Ji tikino, kad prie atrakciono „aiškiai ir matomoje vietoje“ yra iškabintos lentelės, kurios nurodė, kaip reikia juo naudotis bei kokie veiksmai lankytojams yra draudžiami. Vienas jų – draudimas lipti į baseiną.

„Nusileidimo baseino gylis sudaro daugiau kaip tris metrus, todėl naudoti atrakcioną nugaros masažui yra objektyviai neįmanoma“, – pabrėžė vandens parko vadovė.

Anot I. Šemberienės, nukentėjusysis pažeidė vandens parko vidaus taisykles, o gelbėtojas, stebėjęs atrakcioną esą „objektyviai negalėjo pastebėti, kad nusileidimo baseine plaukioja žmogus“.

Mano, kad ir kitiems gali kilti pagunda

Tokie vandens parko vadovės pasiteisinimai nė kiek neįtikino Donato – jis įsitikinęs, kad dėl incidento yra kalti darbuotojai, leidę jam įlipti į baseiną.

„Nesuprantu, kodėl nė vienas darbuotojas, atsakingas už nusileidimo takelio ir baseino priežiūrą bei jais besinaudojančių asmenų saugumą, nepastebėjo, jog buvau įlipęs į šį baseiną, arba, jeigu pastebėjo, kad esu įlipęs, kodėl nei aš, nei kitas asmuo nebuvome įspėti apie gresiantį pavojų“, – sakė jis.

Donatas įsitikinęs, kad ir kitiems lankytojams galėjo kilti pagunda paplaukioti baseine ir pasinaudoti „nugaros masažu“.

„Kadangi vandens parko veikla, o ypač atrakcionų paslaugų teikimas, yra susijęs su didesniu pavojumi aplinkiniams, todėl parkas turėjo užtikrinti, kad jame dirbantys darbuotojai tinkamai atliktų savo pareigas ir laiku pastebėtų bei įspėtų lankytojus apie jiems gresiantį pavojų“, – įsitikinęs vyras.

Vandens parko vadovė: lankytojas mūsų atsiprašė

Vandens parko generalinė direktorė I. Šemberienė sako, kad „Vichy“ per 8 veiklos metus apsilankė jau 3,3 mln. žmonių ir tai – pirmasis atvejis, kuomet lankytojas įlipo į baseiną draudžiamoje vietoje bei ignoravo ženklą, kuriame nurodytas ir baseino gylis (3,6 m).

„Parko lankytoją, kuris ignoravęs draudžiamus ženklus įlipo į baseiną, sukėlė grėsmę kitiems mūsų klientams, o pats patyrė sutrenkimą, galima palyginti su eismo dalyviu, kuris nepaisydamas raudono šviesoforo signalo patiria avariją – kas tokiu atveju kaltas: kelininkai, šviesoforo prižiūrėtojai, policija ar pats eismo dalyvis?“ – sakė I. Šemberienė.

Anot jos, po šio įvykio patikrinimą vandens parke atliko Vilniaus visuomenės sveikatos centras, kuris konstatavo, kad „prie baseino „Bedugnė“ gerai matomoje vietoje yra pateikta informacija lankytojams lietuvių, anglų ir rusų kalbomis bei įspėjimai grafiniais ženklais, kad praėjimo nėra, šokinėti draudžiama“.

„Pats lankytojas, ignoravęs ženklus, po įvykio neturėjo jokių pretenzijų ir dėl savo elgesio atsiprašė vandens parko personalo, o klientas, kuris nučiuožė ant ženklų nepaisiusio lankytojo, pretenzijų parkui dėl šio incidento nepateikė“, – sakė generalinė direktorė.