Teisėjų taryba dar vasarį paskelbė, kad sudarė darbo grupę ir peržiūrės daugiau kaip 2 tūkst. nutarčių, kurias priėmė teikimus dėl lygtinio paleidimo nagrinėjantys įkalinimo įstaigų teritorijose esantys apylinkių teismai. Be to, buvo žadama peržiūrėti ir apeliacinius skundus nagrinėjusių teismų nutartis.

Darbo grupė, į kurią įtraukti įvairių lygių teisėjai, dar negali pateikti savo išvadų, tačiau neoficialiai užsimenama, kad komisijos narius pribloškė kai kurios teismų nutartys paleisti įvairius nusikaltimus padariusius asmenis anksčiau laiko iš įkalinimo įstaigos.

„Tiksi nauja bomba“, – užuominomis kalbėjo vienas teisėjas.

Bene daugiausia nutarčių, keliančių abejonių dėl jų pagrįstumo, esą yra priimta Alytaus rajono apylinkės teisme, į kurio teritoriją patenka Alytaus pataisos namai.

Alytaus rajono apylinkės teismas per mėnesį išnagrinėja nuo keliolikos iki keliasdešimt teikimų dėl lygtinio paleidimo. Nuteistuosius anksčiau laiko galima paleisti, jeigu už nesunkų arba apysunkį nusikaltimą kaliniai atliko ne mažiau kaip pusę paskirtos bausmės. Už sunkų nusikaltimą nuteisti asmenys gali būti paleisti, jeigu atliko ne mažiau kaip du trečdalius paskirtos bausmės. Jeigu asmuo yra recidyvistas arba padarė labai sunkų nusikaltimą, į laisvę gali būti paleistas atlikus ne mažiau kaip tris ketvirtadalius bausmės.

Ar paleisti nuteistąjį anksčiau laiko, sprendžia teismas, turintis atsižvelgti į nuteistojo asmenybę, elgesį, taip pat pataisos įstaigos psichologinės tarnybos išvadą. Be to, teismas turi atsižvelgti į raštišką nuteistojo įsipareigojimą doru elgesiu ir stropiu darbu įrodyti, kad jis pasitaisys.

Paleidžiant nuteistąjį anksčiau laiko taikomi įvairūs apribojimai – dažniausiai paskiriamas įpareigojimas registruotis pataisos inspekcijoje, be to, draudžiama išvykti iš šalies ne ilgesniam kaip 7 parų laikotarpiui.

Nors lygtinis paleidimas – išskirtinė teisė, numatyta nuteistiesiems, tačiau, kaip rodo teismų praktika, ji taikoma net ir po keliolika kartų teistiems asmenims. Ir net tiems, kurie jau anksčiau buvo paleisti į laisvę, bet nė nepasibaigus lygtinio bausmės paleidimo laikotarpiui vėl padarė naujus nusikaltimus.

Alytaus rajono apylinkės teismo teisėja Asta Jakučiūnienė birželį į laisvę paleido net 10 kartų teistą vagišių, nes iš įkalinimo įstaigos neišeinantis 46 metų vyras esą jau suprato savo klaidas ir naujų nusikaltimų nepadarys.

Nutartį paleisti kalinį anksčiau laiko į laisvę priėmusi teisėja mano, kad kalinį galima taisyti prižiūrimą, bet neizoliuotą nuo visuomenės. Gerai policijai žinomą Kelmės gyventoją paleisti anksčiau laiko siūlė ir prokuroras, nors vyras nusikaltimą padarė, kai jau buvo nuteistas lygtine bausme.

Teisėjas Rimas Švirinas į laisvę anksčiau laiko paleido net 11 kartų teistą jonaviškį. Paskutinį kartą jam prieš teismą teko stoti dėl vagystės ir sukčiavimo.

Teismas kaliniui atvėrė vartus į laisvę, nes už grotų jis „dirbo noriai ir kokybiškai, pavestą darbą atliko stropiai“.

„Nuteistasis nepasiduoda neigiamai kitų nuteistųjų įtakai, vengia konfliktinių situacijų. Su Pataisos namų administracija mandagus, taktiškas, jų reikalavimus vykdo. Į auklėjimo pobūdžio priemones reaguoja teigiamai, socialinius ryšius palaiko. Situaciją vertina adekvačiai, sugeba numatyti galimas savo elgesio pasekmes ir situacijų raidą“, – nutartyje nurodė teisėjas.

R. Švirinas taip pat pabrėžė, kad „įgyvendinant teisingo ir progresyvaus bausmių atlikimo principą, nuteistųjų teisinė padėtis laipsniškai švelninama, atsižvelgiant į jų tinkamą elgesį bausmės atlikimo metu, nustatytų pareigų ir draudimų laikymąsi, teigiamą požiūrį į darbą ir mokymąsi, reagavimą į socialinės reabilitacijos priemones“.

„Kadangi nuteistasis yra motyvuotas teigiamai koreguoti savo elgesį ir įsipareigojo doru elgesiu bei stropiu darbu įrodyti, kad pasitaisys, esant tokioms aplinkybėms ir įvertinus nuteistojo teigiamą požiūrį į auklėjamojo pobūdžio priemones, teismas mano, kad yra pagrindas nuteistąjį toliau taisyti neizoliuotą nuo visuomenės, bet prižiūrimą, todėl nuteistasis paleistinas iš pataisos įstaigos, skiriant įpareigojimą“, – nutartyje rašė Alytaus teisėjas.

Dar labiau gailestingesnis pasirodė teisėjas Jonas Malinauskas, į laisvę nusprendęs paleisti jau 19 kartų teistą zarasiškį.

„Kaip matyti iš psichologo išvados, nuteistasis motyvuotas teigiamai koreguoti savo elgesį“, – teismas pabrėžė, kad nuteistasis įsipareigojo „doru elgesiu ir stropiu darbu įrodyti, kad pasitaisys“.

Į laisvę Alytaus rajono apylinkės teismas nusprendė paleisti ir bendrininkų grupėje dėl didelio kiekio narkotinių ir psichotropinių medžiagų trečią kartą nuteistą vilnietį. Tačiau nuteistasis liko pataisos namuose – prokuratūra, dažnai sutinkanti, kad į laisvę būtų paleidžiami po keliolika kartų teisiami vagišiai, pasipriešino ir nusikaltėliui palankią nutartį apskundė Kauno apygardos teismui.

10 metų laisvės atėmimo bausme nuteistam vyrui bausmė buvo sušvelninta beveik 3 metais.

Apeliacinį skundą išnagrinėjusi trijų teisėjų kolegija nusprendė panaikinti žemesnės instancijos teismo nutartį kaip nepagrįstą.

„Apylinkės teismas tinkamai neįvertino to, kad nuteistasis šiuo metu atlieka bausmę už pasikėsinimą padaryti tyčinį labai sunkų nusikaltimą. Nors ši nusikalstama veika nutrūko pasikėsinimo stadijoje, tačiau jos sunkumas ir tai, kad nuteistasis veikė bendrininkų grupėje, rodo nuteistojo pavojingumą ir tuo pačiu būtinumą jį izoliuoti nuo visuomenės. Be to, nuteistasis šį nusikaltimą įvykdė būdamas prieš tai tris kartus teistas už tyčinių nusikalstamų veikų padarymą, tame tarpe vieną kartą už analogiško nusikaltimo padarymą (neteisėtą disponavimą narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis turint tikslą jas platinti)“, – nurodė Kauno apygardos teismas.

Be to, kaip pabrėžė teisėjai, vienu iš ankstesnių teistumų vilniečiui jau buvo taikytas paskirtos bausmės vykdymo atlikimą lengvinanti priemonė – bausmės vykdymo atidėjimas, tačiau nuteistasis nepateisino teismo jam parodyto pasitikėjimo ir toliau darė nusikalstamas veikas.

„Iš psichologinės tarnybos išvados matyti, kad nuteistasis tik paviršutiniškai analizuoja ir vertina savo elgesį, jo valios savybės išugdytos tik patenkinamai, o socialiniai ir bendravimo įgūdžiai, reikalingi adaptacijai laisvėje, išugdyti taip pat tik patenkinamai“, – pabrėžė teismas.

Per metus į laisvę anksčiau laiko teismai paleidžia po kelis šimtus kalinių, apie pusę jų toliau daro nusikaltimus ir grįžta į įkalinimo įstaigas.