Apygardos teismas mano, kad byloje yra duomenų, leidžiančių pagrįstai manyti, kad E. Rimašauskas galėjo padaryti nurodytas nusikalstamas veikas.

Teismas atsižvelgė ir į tai, jog Lietuvos pilietis turi ryšių užsienyje, nes ilgą laiką gyveno Latvijoje bei Rusijoje, jo sutuoktinė yra Baltarusijos pilietė, jis turi galiojančią Baltarusijos vizą ir dažnai ten lankosi.

„Šie duomenys, teismo manymu, sustiprino daromą išvadą, kad, nepaskyrus kardomosios priemonės – suėmimo, o paskyrus jam švelnesnę kardomąją priemonę, jis bet kuriuo metu gali bėgti nuo Lietuvos Respublikos teisėsaugos pareigūnų ir teismo bei pasislėpti kitose užsienio valstybėse“, – rašoma teismo pranešime.

E. Rimašausko gynėjas advokatas Linas Kuprusevičius skundu prašė panaikinti šią kardomąją priemonę ir paskirti švelnesnę.

Vilniaus apygardos teismo nutartis dėl suėmimo pratęsimo yra galutinė ir neskundžiama.

Gegužės 18 dieną Vilniaus apygardos teismas įpareigojo Generalinę prokuratūrą kreiptis į Jungtines Valstijas dėl papildomų duomenų apie E. Rimašauską, kurį nori teisti amerikiečiai. Prokuratūra naujus duomenis teismui turės pateikti per du mėnesius.

Suimtojo advokatas L. Kuprusevičius yra sakęs, kad Jungtinių Valstijų ekstradicijos prašyme išduoti jo klientą nėra būtiniausių duomenų, kurių reikalauja Lietuvos įstatymai. Be to, nėra įvardinta, iš kur pinigai ir kiek jų bandyta pasisavinti ir kiek iš tikrųjų pasisavinta. Todėl, pasak advokato, sunku apsiginti, nežinant, koks kaltinimas.

Vakarų žiniasklaida skelbė, kad Lietuvos pilietis įtariamas iš tarptautinių kompanijų „Google“ ir „Facebook“ sukčiaudamas išviliojęs 100 mln. dolerių (apie 90 mln. eurų).

E. Rimašauskas buvo sulaikytas kovo viduryje, maždaug po mėnesio Lietuvą pasiekė JAV prašymas dėl įtariamojo ekstradicijos.

Prokuratūra 48 metų E. Rimašauską prašo išduoti remdamasi tarptautine sutartimi su JAV dėl ekstradicijos.

Jungtinių Valstijų teisėsauga pateikė kaltinimus lietuviui dėl sukčiavimo, pinigų plovimo ir tapatybės vagystės.

JAV Teisingumo departamento duomenimis, E. Rimašauskas sukčiavimo schemą organizavo nuo 2013 iki 2015 metų.

„Kitoje pasaulio pusėje E. Rimašauskas taikėsi į tarptautines internete veikiančias kompanijas ir apgavo jų agentus bei darbuotojus, kad šie pervestų 100 mln. dolerių į užjūrio banko sąskaitas, kurias jis kontroliavo“, – sakė Niujorko Pietų apygardos federalinis prokuroras Joonas H. Kimas.

Pasak jo, dalis pavogtų lėšų JAV kompanijoms grąžinta.