Teismo sprendimas bus skelbiamas penktadienį.

Generalinės prokuratūros teigimu, Vilniaus apygardos teismas grįsdamas sprendimą neišduoti S. Šalabajevo netinkamai aiškino tarptautinę ir nacionalinę teisę.

Kazachstano generalinė prokuratūra teigia, kad dėl S. Šalabajevo nusikaltimų „BTA Bank“ patyrė 489 mln. dolerių (429 mln. eurų) nuostolių, o jo persekiojimas nesusijęs su politika. Anot Kazachstano pareigūnų, S.Šalabajevas buvo daugelio lengvatinio apmokestinimo įmonių faktinis savininkas.

Kazachas Lietuvoje yra gavęs politinį prieglobstį. 47 metų S. Šalabajevas sako esąs persekiojamas todėl, kad yra toje pat byloje kaltinamo Kazachstano opozicijos atstovo ir verslo magnato Muchtaro Abliazovo giminaitis.

„Visa mano byla yra sufabrikuota. Visi kaltinimai yra neteisingi ir neteisėti. Migracijos departamentas peržiūrėjo dokumentus ir suteikė man prieglobstį. Prieglobstis nesuteikiamas, jeigu asmuo įtariamas kriminaliniais nusikaltimais. Jeigu Migracijos departamentas priėmė tokį sprendimą, vadinasi, jis objektyviai viską išnagrinėjo“, – po teismo posėdžio žurnalistams sakė S. Šalabajevas.

Jis teigė, kad jeigu bus perduotas Ukrainai ar Kazachstanui, ten teisingo teismo nesulauks.

Teisme S. Šalabajevui atstovavo du advokatai Laimonas Judickas ir Laurynas Biekša. Jie išreiškė viltį, kad Apeliacinis teismas paliks galioti apygardos teismo sprendimą.

„Pabėgėlio statusas yra suteiktas. Teismas įvertins argumentus. Gerbsime bet kokį teismo sprendimą“, – sakė advokatas L. Judickas.