Vilniaus apygardos administracinis teismas, išnagrinėjęs S.Stulpino skundą Generalinei prokuratūrai dėl sprendimų nebemokėti jam valstybinės pareigūno netekto darbingumo pensijos, nusprendė patenkinti pareiškėjo skundą ir panaikino sprendimus kaip neteisėtus.

Pasak teismo pranešimo, S.Stulpinas kreipėsi į teismą, prašydamas panaikinti generalinio prokuroro pavaduotojo Dariaus Raulušaičio pernai spalio 19 dieną ir generalinio prokuroro Dariaus Valio pernai gruodžio 14 dieną priimtus sprendimus.

Jais uostamiesčio eksprokurorui buvo nutrauktas valstybinės pareigūnų netekto darbingumo pensijos mokėjimas ir neskirta pareigūnų ir karių valstybinė pensija už tarnybą.

S.Stulpinas tai pat prašė teismo priteisti jam iš Generalinės prokuratūros išmokėti pensiją nuo jos mokėjimo nutraukimo dienos. Pareiškėjo teigimu, šie sprendimai neteisėti, šiurkščiai pažeidžiantys Lietuvos Konstituciją, įstatymus, tarptautinės teisės normas, ignoruojantys Europos Žmogaus Teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvenciją, Europos Žmogaus Teisių Teismo sprendimus, Konstitucinio Teismo nutarimus dėl pensijų, valstybinių pensijų pareigūnams ir kariams skyrimo ir mokėjimo.

Generalinė prokuratūra prašė skundą atmesti. Atsakovas teismui paaiškino, kad valstybinė netekto darbingumo pensija negali būti skiriama asmenims, nuteistiems už tyčinių nusikaltimų padarymą. Valstybinė pensija pareiškėjui negalėjo būti skiriama, nes jis buvo nuteistas už tyčinių nusikaltimų padarymą.

Buvęs prokuroras už piktnaudžiavimą tarnybą ir turto iššvaistymą nubaustas 7800 litų bauda ir teisės dirbti valstybės tarnyboje atėmimu trejiems metams.

Vilniaus apygardos administracinis teismas, išnagrinėjęs administracinę bylą, padarė išvadą, kad generalinio prokuroro pavaduotojo D. Raulušaičio bei generalinio prokuroro D.Valio sprendimai yra neteisėti, todėl juos panaikino. Klausimas dėl pareigūnų ir karių valstybinės pensijos skyrimo grąžintas Generalinei prokuratūrai nagrinėti iš naujo.

Kaip pabrėžiama teismo sprendime, kam ir kokiais atvejais mokama valstybinė pareigūnų pensija, reglamentuoja Lietuvos pareigūnų ir karių valstybinių pensijų įstatymas ir Vyriausybės nutarimu patvirtinti Vidaus reikalų, valstybės saugumo, krašto apsaugos bei prokuratūros sistemų pareigūnų ir karių valstybinių pensijų skyrimo bei mokėjimo nuostatai.
Įstatyme nustatyta, kad valstybinė pareigūnų pensija skiriama iki gyvos galvos.

Kitų atvejų, dėl kurių galėtų būti nutrauktas paskirtos valstybinės pareigūnų netekto darbingumo pensijos mokėjimas, įstatymas nenumato. Įstatymas nenumato ir atvejų, kai gali būti stabdomas paskirtos pensijos mokėjimas.

Konstitucija nustato, kad "nuosavybė neliečiama. Nuosavybės teises saugo įstatymai. Nuosavybė gali būti paimama tik įstatymo nustatyta tvarka visuomenės poreikiams ir teisingai atlyginama".

Šiuo atveju, jeigu būtų nustatyta, kad pareigūno netekto darbingumo pensija S.Stulpinui buvo paskirta neteisėtai, klausimas dėl paskirtos pensijos kaip nuosavybės paėmimo ir išmokėtų lėšų išieškojimo nuo pat pradžių, turėtų būti sprendžiamas teisme.