Nutartis yra galutinė ir neskundžiama.

Kaip pranešė LAT, teismo plenarinė sesija, susidedanti iš septyniolikos Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjų, konstatavo, kad S.Drėlingas žinojo apie sovietinės valdžios tikslą sunaikinti visus pasipriešinimo okupacinei valdžiai dalyvius, suvokė, kad A. Ramanauskas ir jo žmona Birutė Mažeikaitė yra Lietuvos partizanai, suprato, kad operacijos metu jie bus nužudyti arba paimti į nelaisvę, kankinami ir teisiami, kaip „tėvynės išdavikai“, nuteisti mirties bausme ar deportuoti.

„S. Drėlingo veiksmai buvo neatsiejami nuo kitų operacijos dalyvių veiksmų, turint bendrą tikslą sulaikyti minėtus partizanus“, - pažymėjo Teismas.

Atsižvelgdamas į tai, kad padarytame nusikaltime S.Drėlingo vaidmuo buvo antraeilis, kasatorius yra 85 metų, silpnos sveikatos ir nepadaręs jokių kitų nusikaltimų, taip pat, jog nuo nusikaltimo padarymo praėjo beveik 60 metų ir S. Drėlingas dalį laisvės atėmimo bausmės yra atlikęs, Lietuvos Aukščiausiasis Teismas bausmės dydį sumažino iki faktiškai atlikto jos laiko – 5 mėnesių 6 dienų.

„Iš įstatyme numatytų bausmės tikslų šiuo atveju gali būti pasiektas tik vienas – nubaudimas, kiti bausmės tikslai objektyviai negali būti pasiekti ir netenka prasmės. Laikoma, kad Stanislovas Drėlingas jam paskirtą bausmę atliko“, - konstatavo LAT.