„Šis tyrimas – puiki proga įvertinti, ar teisingai suprantame visuomenės lūkesčius, ar teisinga kryptimi einame, siekdami veiklos efektyvumo ir gerų rezultatų. Nemažiau svarbu sužinoti, kaip jaučiasi patys žmones dirbantys teismų ir teisėsaugos sistemose. Nuo jų motyvacijos ir pasitenkinimo darbu, priklauso ir institucijų veiklos rezultatai“, – teigė Teisėjų tarybos pirmininkas Egidijus Laužikas

Tyrimą pristačiusi sociologė dr. Eglė Vileikienė, pažymėjo, kad bendras institucijų vertinimas kasmet vis geresnis.

„Iš visų tirtų institucijų gyventojai geriausiai vertino ugniagesių gelbėtojų ir policijos darbą. Taip pat išaugo teismų ir prokuratūrų darbo vertinimas – beveik pusė respondentų teigiamai vertino jų veiklą“, – kalbėjo sociologė.

Kaip pranešė Nacionalinė teismų administracija, teigiamai teismų darbą įvertino 47 proc. apklaustųjų. Anot pranešimo, per šešerius metus teigiamai vertinančių teismų darbą išaugo nuo 37 iki 47 proc.

„Gerėjančios tendencijos gali būti siejamos su didesniu teigiamos informacijos apie teismų darbą kiekiu viešojoje erdvėje. Tiesiogiai su teismais susiduria vos 8 proc. gyventojų, dauguma žmonių nuomonę apie teismų darbą susidaro iš televizijos ir interneto“, – teigia Dr. E. Vileikienė.

Tyrime taip pat nustatyta, kad teismų darbą palankiau vertina žmonės, kurie turėjo reikalų su teismais palyginti su tais, kurie su teismais asmeniškai nesusidūrė.

Tyrimas parodė ir tai, kad teisėjų darbą prestižiniu laikė 69 proc. gyventojų ir tik 48 proc. teisėjų.

Šis Vidaus reikalų ministerijos inicijuotas tyrimas yra vienas didžiausių ir išsamiausių tokio pobūdžio tyrimų šalyje. Reprezentatyvią gyventojų apklausą pagal parengtą klausimyną 2014 m. rugpjūčio–spalio mėn. atliko „Spinter tyrimai“.

Visose šalies savivaldybėse individualių interviu būdu buvo apklausti 15–75 metų gyventojai (atlikti 3007 interviu).

Pareigūnų apklausa atlikta 2014 m. rugsėjo–lapkričio mėn. Iš viso buvo apklausta 9403 policijos pareigūnai, pasieniečiai, ugniagesiai gelbėtojai, prokurorai ir teisėjai, t. y. daugiau nei pusė visų pareigūnų.