"Tikiuosi, kad penktame egzamine skaičiai bus dar didesni", - ministerijoje surengtoje spaudos konferencijoje ketvirtadienį sakė ministras.

Šiemet Konstitucijos egzaminą laikyti gyventojus skatina ir krepšininkas Jonas Valančiūnas, kuris spaudos konferencijoje sakė manantis, kad Konstitucijos išmanymas rodo žmogaus patriotiškumą.

"Manau, kad kiekvienas jaunas žmogus, nesvarbu, kokio išsilavinimo jis būtų ar kokio išsilavinimo jis norėtų siekti, turi žinoti bent pagrindinius Konstitucijos principus", - sakė J.Valančiūnas.

Pirmasis šio kasmet rengiamo egzamino etapas vyks spalio šeštąją. Jis bus rengiamas mokyklose, savivaldybėse, įkalinimo įstaigose bei bus prieinamas internetu.

Šiemet internete savo žinias galės pasitikrinti ne tik piliečiai, neturintys teisinio išsilavinimo, bet ir teisinį išsilavinimą turintys ar jo siekiantys asmenys.

Pasitikrinti žinias apie Konstituciją jame galės įvairios gyventojų grupės, tarp jų - moksleiviai, studentai, nuteistieji, teisininkai.

Atskiri klausimai parengti 5-7, 8-10 ir 11-12 klasių mokiniams, teisę studijuojantiems ir teisinį išsilavinimą turintiems asmenims. Nuteistieji asmenys įkalinimo įstaigose spręs visiems Lietuvos piliečiams skirtus testus. Patys mažiausi, 1-4 klasių mokiniai, varžysis atlikdami kūrybinę užduotį.

Organizatoriai egzamine žada pateikti atvirą klausimą, kad gyventojai patys išsakytų savo požiūrį su Konstitucija susijusiais klausimais.

Į antrąjį egzamino etapą, kuris numatomas spalio 18-ąją, pateks ne mažiau kaip į 25 klausimus savo kategorijose teisingai atsakę dalyviai.

Piliečių žinių vertinimui sudaryta egzamino komisija, kuriai pirmininkaus Mykolo Romerio universiteto Konstitucinės teisės katedros profesorius Juozas Žilys.

Egzamino komisijai susumavus rezultatus, bus išaiškintas 21 prizininkas – kiekvienoje kategorijoje po tris.