Pirmajame naujos sudėties Teisėjų tarybos posėdyje suskaičiavus slapto balsavimo rezultatus, tarybos pirmininko pavaduotoju tapo Lietuvos Aukščiausiojo Teismo Civilinių bylų skyriaus teisėjas Egidijus Laužikas, sekretore išrinkta Lietuvos apeliacinio teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėja Laima Garnelienė, pranešė Nacionalinė teismų administracija.

G.Kryževičiaus teigimu, vienas iš didžiausių siekių – įgyvendinti teismų reformą pereinant prie teismų sujungimo ir stambinimo.

"Kalbu ne vien apie teisėjų darbo krūvio suvienodinimą, bet ir apie pragmatinius dalykus – pusėje apylinkių teismų prastai veikia buhalterijos, informacinių sistemų aptarnavimas. Teismų reforma ir galimas sistemos biudžeto centralizavimas leistų pakeisti situaciją", – kalbėdamas apie naujos Teisėjų tarybos prioritetinius darbus sakė G.Kryževičius.

Pirmininkas pabrėžė, kad didelis dėmesys artimiausius metus turėtų būti skiriamas elektroninių teismo paslaugų projektui "Elektroninės paslaugos teisingumo vykdymo procese".

"Esu įsitikinęs, kad sėkmingas šio projekto įgyvendinimas ne tik palengvins teisėjų duoną, bet ir sumažins teisingumo vykdymo kaštus", – kalbėjo G. Kryževičius.

Visuomenės pasitikėjimas teismais, anot jo, toliau liks vienu iš prioritetų. Pasak pirmininko, šiuo metu laukiama Vilniaus universiteto Filosofijos fakulteto vykdomos apklausos rezultatų, po kurių paaiškės, kuria kryptimi reikia dirbti.

Vadovaujantis Teisėjų tarybos darbo reglamentu, pirmininkas dvejus metus eidamas šias pareigas šaukia tarybos posėdžius ir jiems pirmininkauja, skirsto pavedimus tarybos nariams, atstovauja tarybai kitose valstybės ir savivaldybių institucijose, tarptautinėse organizacijose veiklos klausimais arba įgalioja jai atstovauti kitus tarybos narius.

Naujoji Teisėjų taryba, pirmajame posėdyje išsirinkusi vadovybę, penktadienį paskelbė ir kitos teismų savivaldos institucijos – Teisėjų garbės teismo – narius.

Jo nariais ketveriems metams išrinkti devyni teisėjai: Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėjai Armanas Abramavičius ir Gražina Davidonienė, Lietuvos apeliacinio teismo teisėjai Albinas Bielskis ir Rasa Gudžiūnienė, Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo teisėjai Dainius Raižys ir Skirgailė Žalimienė, Vilniaus apygardos teismo teisėja Jadvyga Mardosevič, Klaipėdos apygardos teismo teisėjas Remigijus Preikšaitis bei Vilniaus miesto 3 apylinkės teismo teisėjas Olegas Šibkovas.

Garbės teismo pirmininkas ir jo pavaduotojas bus renkamas pirmajame posėdyje iš visų šios teismų savivaldos institucijos narių. Šis teismas nagrinėja teisėjams iškeltas drausmės bylas ir teisėjų prašymus dėl teisėjo garbės gynimo.

Prieš savaitę Kaune vykusiame Visuotiniame teisėjų susirinkime buvo išrinkta naujos sudėties Teisėjų taryba, kurios skaičius pagal naujas Teismų įstatymo pataisas padidėjo nuo 21 iki 23, tarp jų 11 naujų narių.

Apygardų ir apylinkių teismai į tarybą delegavo nebe po tris, o po penkis narius.