Apeliacinio teismo pirmininko skyrimui prezidentei reikės gauti Seimo pritarimą.

„Šiek tiek“, – atsakė A.Valantinas, kolegų paklaustas, ar apsiprato Lietuvos apeliaciniame teisme, kuriame dirba nuo šių metų.

54 metų A. Valantinas turi 30 metų teisinio darbo patirtį, iš jų beveik 22 metus yra dirbęs teisėju. Jis yra dirbęs Jonavos rajono apylinkės teisme, Vilniaus apygardos teisme, tuometiniame Vilniaus miesto apylinkės teisme ir buvęs jo vadovu. 2005 - 2010 metais A.Valantinas vadovavo Generalinei prokuratūrai, iš šio posto pasitraukė po neigiamų Seimo išvadų dėl prokuratūros darbo tiriant vadinamąją pedofilijos bylą Garliavoje.

„A.Valantinas tinkamiausias pretendentas, apie jį buvo galvojama. Jis ne tik puikus teisėjas, jo darbo rodikliai yra labai aukšti, kaip Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjo. Be to, jis turi sukaupęs didelę vadovavimo darbo patirtį – dirbo ir Teismų departamento direktoriumi, ir Vilniaus miesto antrojo apylinkės teismo teisėju, kur labai gerai užsirekomendavo, dėl to buvo paskirtas generaliniu prokuroru. Kiek pamenu, Generalinėje prokuratūroje dėl jo vadovavimo, organizavimo darbo tikrai niekas neturėjo jokių priekaištų“, – BNS sakė Teisėjų tarybos pirmininkas Egidijus Laužikas.

Jis išreiškė viltį, kad Seimas pritars šiai kandidatūrai.

Teisėjų tarybos pirmininkas sakė, kad Apeliacinio teismo pirmininkas galėtų dar paspartinti bylų nagrinėjimo spartą.

„Nėra dabar labai bloga padėtis, bet mes norime dar geresnių rezultatų, gal bylos dar daugiau pajudėtų. Blogai, kai kolektyvas yra be vadovo“, – BNS sakė E.Laužikas.

2010 metų spalį prezidentė D.Grybauskaitė nusprendė neskirti A.Valantino Vilniaus apygardos teismo teisėju, pareiškusi, kad už darbo stažą yra svarbiau profesionalumas, aukšta darbo kokybė, nepriekaištinga reputacija ir pagarba žmogui. Vėliau A.Valantinas dirbo Vilniaus miesto apylinkės teisme, 2012 gegužę jis tapo Vilniaus apygardos teismo teisėju, o šiemet – Lietuvos apeliacinio teismo teisėju.

Apeliacinis teismas nuolatinio vadovo neturi nuo praėjusių metų birželio, kai iš pareigų pasibaigus kadencijai buvo atleistas tuometinis šio teismo pirmininkas Egidijus Žironas. Teismo vadovo pareigas laikinai eina Baudžiamųjų bylų skyriaus pirmininkas Aloyzas Kruopys.

Lietuvos apeliacinis teismas nagrinėja apeliacinius ir kitus skundus dėl neįsiteisėjusių Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių ir Panevėžio apygardos teismų sprendimų, nuosprendžių ir nutarčių civilinėse ir baudžiamosiose bylose.

Lietuvos apeliaciniame teisme 2015 metais apeliacine tvarka buvo išnagrinėtos 466 baudžiamosios bylos, skelbiama teismo veiklos ataskaitoje.

Iš 2983 Lietuvos apeliaciniame teisme išnagrinėtų civilinių bylų 861 bylos buvo išnagrinėtos pagal apeliacinius skundus, 1889 bylos pagal atskiruosius skundus, 101 byla buvo išnagrinėta dėl ES ir užsienio teismų (arbitražo) teismų sprendimų pripažinimo, dėl leidimo vykdyti ES teismo sprendimą peržiūrėjimo, 128 bylos buvo išnagrinėtos vykdant administracinę veiklą (Lietuvos apeliacinio teismo pirmininkui ar Civilinių bylų skyriaus pirmininkui priskirtini nagrinėti klausimai dėl bylų sujungimo, perdavimo nagrinėti kitam teismui, nušalinimo ir kt.) bei 4 bylos dėl proceso atnaujinimo.