Taip įsitikinę Lietuvos Respublikos Teisėjų Asociacijos (LRTA) valdybos nariai, bandantys atkreipti Teisėjų tarybos ir visuomenės dėmesį į padėtį šalies teismuose.

Viešai išplatintame kreipimesi teigiama, kad vis daugiau teisėjų kreipiasi į LRTA reikšdami nepasitenkinimą dėl užsitęsusio atlyginimų sumažinimo teisėjams įšaldymo, nors kai kurioms profesinėms bei socialinėms grupėms ekonominio sunkmečio metu buvę suvaržymai palaipsniui atleidžiami.

„Dėl PVM įvedimo pašto paslaugoms, elektros, šildymo tarifų padidinimo atitinkamai išaugo teismų kaštai, reali galimybė, kad metų pabaigoje teismams pritrūks lėšų atsiskaityti už būtinas teismų veiklai vykdyti paslaugas. Teismų darbuotojams tenka imti nemokamas atostogas, teisėjams metų metais nėra atlyginama už darbą poilsio ir švenčių dienomis.

Teisėjai nesupranta, kodėl didėjant darbo krūviams teismuose, atlyginimai Lietuvos teisėjams, lyginant su valstybės tarnautojais, kitomis teisinėmis profesijomis, buvo sumažinti didesniu laipsniu. Į tai, kad teisėjų atlyginimai, esant itin sunkiai ekonominei padėčiai, gali būti mažinami tik laikinai ir tik proporcingai su kitomis socialinėmis bei profesinėmis grupėmis, atkreipė dėmesį Europos Teisėjų asociacija. Netoleruotina, kad tokia padėtis Lietuvoje tęstųsi ir toliau“, - rašoma LRTA kreipimesi.

Pasak LRTA valdybos narių, kai kurie teisėjai jau pradėjo kreiptis į teismus dėl savo teisių į teisingą atlyginimą, į atlyginimą už viršvalandinį darbą, budėjimus poilsio ir švenčių dienomis  gynimo.

„Nesinorėtų, kad teisminiai ginčai tarp teisėjų ir valstybės pasiektų prieš dešimtmetį buvusį lygį“, - LRTA Valdyba pripažįsta, kad teisėjų bylinėjimas su valstybe vertintina kaip paskutinės vilties priemonė, todėl prieš tai turėtų būti išnaudoti visi kiti įmanomi būdai, pirmiausia dialogas su kitomis valstybės valdžios institucijomis. 

LRTA atkreipia dėmesį, kad Europos tarybos duomenimis, pagal 2010 m. vienam gyventojui tenkančią dalį teismams, teisinei pagalbai bei prokuratūrai Lietuva (15,6 eurų) gerokai atsilieka nuo kitų panašaus pajėgumo valstybių (pvz., Estija – 20; Slovakija – 25,5; Čekija – 32,9; Lenkija – 35,7 eurų).

„LRTA Valdyba yra įsitikinusi, kad teismams skiriamų asignavimų ribojimas neigiamai veikia žmonių galimybes pasinaudoti konstitucine teise ginti pažeistas teises teismuose, tikėtis kokybiškų paslaugų, kurios būtų suteiktos per protingą terminą“, - pažymima rašte.

Asociacijos nuomone, Teisėjų taryba turėtų panaudoti savo įtaką bei svorį, mažinant kylančią įtampą bei įtikinant Vyriausybę ir Seimą dėl būtinų teisės aktų, šalinančių įtampą tarp teismų ir valstybės, priėmimo (pakeitimo).