Vilniaus apygardos teismo nuosprendis, kuriuo R.Lipskiui skirti treji metai ir trys mėnesiai nelaisvės, antradienį pakeistas į penkerius metus laisvės atėmimo. Šis nuosprendis dar gali būti skundžiamas Lietuvos Aukščiausiajam teismui.

Generalinė prokuratūra prašė R.Lipskiui skirti aštuonerius metus laisvės atėmimo, nuteistasis siekė išteisinimo.

Apeliacinis teismas kaltinimą papildė kaltinimą aplinkybėmis, kad R.Lipskis atliko tęstinius nusikalstamus veiksmus nuo 2011 iki 2013 metų, kai sutiko vykdyti Baltarusijos žvalgybos atstovo užduotis rinkti ir perduoti Baltarusijos žvalgybos organizaciją dominančią informaciją, gavo fotoaparatą informacijai fiksuoti, ją fiksavimo bei įsiminimo būdu surinko ir perdavė Baltarusijos žvalgybininkui, o taip pat pažadėjo toliau vykdyti duodamas užduotis.

Anot apeliacinės instancijos teismo, pirmosios instancijos teismas nepagrįstai nusikalstamų veiksmų pradžią nustatė nuo to momento, kai R.Lipskis savo darbo vietoje padarė pirmąją fotonuotrauką, t. y. nuo 2012 metų spalio 19 dienos. Apeliacinio teismo nuomone, nusikalstamos veikos pradžia reikia laikyti 2011 metus, kai vilnietis sutiko vykdyti Baltarusijos žvalgybininko užduotis, suderino sutartines frazes, kuriomis praneš apie numatomą dominančios informacijos rinkimą ir rezultatus, suderins susitikimų laiką ir vietą, gavo fotoaparatą informacijos fiksavimui bei pan.

Aukštesnės instancijos teismo vertinimu, nepagrįstai iš kaltinimo buvo pašalinti ir R.Lipskiui inkriminuoti nusikalstami veiksmai, atlikti po 2012 metų spalio 22 dieną įvykusio fotoaparatu užfiksuotos informacijos perdavimo.

„Byloje teisėtais būdais surinkti įrodymai patvirtina, jog R.Lipskis pagal Baltarusijos Respublikos žvalgybos organizacijos atstovo užduotį surinko žvalgybos organizaciją dominančią informaciją apie Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų Aviacijos bazę, kurioje yra vykdoma NATO Greitojo reagavimo misijos ilgalaikė NATO oro policijos misija ir kitą informaciją bei ją 2013 metų kovą vykusio susitikimo metu žodžiu perdavė žvalgybos organizacijos atstovui“, – teigiama Apeliacinio teismo pranešime.

Taip pat keičiant nuosprendį atsižvelgta, jog padarytas nusikaltimas valstybės nepriklausomybei, konstitucinei santvarkai.

Be to, apeliacinės instancijos teismas konstatavo, kad Valstybės saugumo departamentas jokių provokacijų R.Lipskio atžvilgiu nevykdė.

R.Lipskio prašymas išteisinti atmestas, nes, pasak teismo, „informacija, kurią jis Baltarusijos Respublikos žvalgybos organizacijos atstovo prašymu surinko ir perdavė, atitinka šnipinėjimo dalyką“.

R.Lipskis kaltintas, kad savo kabinete „Oro navigacijoje“ slapta fotografavo ten buvusius dokumentus ir perdavė šią informaciją Baltarusijos žvalgybos pareigūnui.

Vilniaus apygardos teismas pernai lapkričio 5 dieną paskelbė, kad Lietuvos pilietis Minskui vertingos informacijos neperdavė, o teisėsaugos pareigūnai jį sekė nepagrįstai ilgai, užuot užkirtę kelią nusikaltimui. Anot teismo, tai sudarė sąlygas pasislėpti Baltarusijos žvalgybos pareigūnui Sergejui Kurulenkai, kuriam buvo perduota informacija.

Teisėjas Audrius Cininas tada žurnalistams sakė, kad R.Lipskis „nufotografavo tris segtuvus su Vilniaus oro uosto tam tikrų komunikacijų brėžiniais ir perdavė po trijų dienų Baltarusijos žvalgybos darbuotojui“.

„R.Lipskiui skirta bausmė yra artima minimaliai, nes perduoti dokumentai praktiškai jokios žvalgybinės reikšmės neturi“, – sakė teisėjas.

Dėl šnipinėjimo Baltarusijai Vilniuje taip pat buvo nuteistas buvęs kariuomenės paramedikas Andrejus Ošurkovas. Jo nuosprendis jau yra įsiteisėjęs, nes nebuvo apskųstas.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)