Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos parengtas projektas įpareigotų Vaiko teisių apsaugos skyrių kreiptis į teismą leidimo paimti vaiką iš jo atstovų pagal įstatymą.

„Pagal galiojantį teisinį reguliavimą, vaiko paėmimas iš šeimos ar kitų jo atstovų pagal įstatymą Lietuvoje vykdomas savivaldybės administracijos vaiko teisių apsaugos skyriui priėmus vienasmenišką sprendimą, o tai, manoma, prieštarauja Jungtinių Tautų vaiko teisių konvencijos nuostatoms, kurios nurodo, kad sprendimas dėl vaiko išskyrimo su tėvais turėtų būti priimtas kompetentingos institucijos, išnagrinėtas teisme, priimtas pagal įstatymą ir nepažeidžiant procedūrų“, - aiškina ministerija.

Ministerija teigia, kad dėl to vaiko paėmimas iš nesaugios aplinkos neužtruks ilgiau nei dabar.

„Vaiko paėmimas iš šeimos skubos atveju iš esmės nekeičiamas. Dabar vaikas paimamas iš jam nesaugios tėvų ar kitos aplinkos, skubiai apgyvendinamas kitoje šeimoje, šeimynoje ar institucijoje ir per 3 dienas administracijos direktorius jam nustato laikinąją globą (rūpybą). Ir įsigaliojus naujajam įstatymui vaikas bus nedelsiant paimamas iš jam nesaugios aplinkos. Skirtumas tas, kad dabar teismas, kaip nešališka institucija, priims sprendimą, ar toks vaiko paėmimas iš šeimos buvo būtinas ir neišvengiamas“, - teigiama ministerijos atsakyme BNS.

Anot pataisų iniciatorių, teismas vertintų ir tai, ar savivaldybės pagalba šeimai buvo pakankama.

„Įstatymas suteiks teisę teisėjui ir neišduoti leidimo (paimti vaiką), jeigu teismas matys, kad savivaldybė per mažai padėjo vaikui ir šeimai. Tuomet teisėjas įpareigos savivaldybę tęsti pagalbos ir paslaugų teikimą vaikui ir šeimai, vaiko neatskiriant nuo tėvų“, - aiškina ministerija.

Savivaldybės administracijos direktorius tik po teismo leidimo įgys teisę vaikui nustatyti laikinąją globą.

Kasmet Lietuvoje iš tėvų paimama per 2 tūkstančiai vaikų.