Pagal pataisas, taikomasis tarpininkavimas arba mediacija būtų privaloma tam tikrų kategorijų civiliniuose ginčuose prieš kreipiantis į teismą su ieškiniu. Joms šią savaitę po pateikimo pritarė Seimas, jas toliau nagrinės parlamento komitetai, o svarstymas plenariniame posėdyje numatytas rudenį.

„Mediacijos įstatymas buvo priimtas jau anksčiau, bet ši forma, kuri, mano supratimu, yra labai pozityvi, nepaplito. Mes praradę tas taikinamojo tarpininkavimo tradicijas, kurios buvo tarpukariu, ir įpratę, kad žmonės eina ginčų spręsti tik į teismą. Teisme vienas iš žmonių, aišku, bylą pralaimi ir lieka nepatenkintas, o taikymo procese abudu žmonės lieka laimingi. Todėl mes stengiamės įvairiomis priemonėmis skatinti“, – sakė pataisas pristatęs J. Bernatonis.

Mediacija taptų privaloma ginčo teisena nagrinėjamuose šeimos ginčuose, pavyzdžiui, dėl išlaikymo nepilnamečiam vaikui, jo gyvenamosios vietos nustatymo, ginčuose dėl nedidelių sumų, neviršijančių 1500 eurų. Tam tikrais atvejais, kai yra taikaus ginčo sprendimo tikimybė, nukreipti šalis spręsti ginčą privalomai teisminės mediacijos būdu galėtų teisėjai.

Privalomos mediacijos paslaugos būtų apmokamos iš valstybės biudžeto tais atvejais, jei mediatoriaus pasirinkimą administruotų Valstybės garantuojamos teisinės pagalbos tarnyba. Kitais atvejais mediatoriui ginčo šalys turėtų mokėti sutartą atlyginimą.

Už kreipimąsi dėl privalomos mediacijos siūloma įteisinti 50 eurų žyminį mokestį, tačiau jis būtų grąžinamas, jei mediacijos metu ginčas išsprendžiamas taikiai. Jei ginčo nepavyktų išspręsti taikiai, tai sumokėti pinigai būtų įskaitomi kaip žyminio mokesčio įmoka už teismui pateikiamą procesinį dokumentą dėl to paties ginčo išsprendimo.

Mediacijos paslaugas galėtų teikti tik tie asmenys, kurie bus išlaikę specialų egzaminą, atitiks kitus įstatyme siūlomus nustatyti reikalavimus ir įrašyti į mediatorių sąrašą.