Taip teisėja reagavo į DELFI paskelbtą vieno kaltinamųjų – Vaidoto Grincevičiaus, žinomo Whydoto slapyvardžiu, – interviu (jį galite skaityti čia).

Jame jaunasis vaizdo įrašų kūrėjas pasakojo ne tik apie tai, kaip pareigūnai iš namų paėmė kompiuterius, uždraudė išvykti iš šalies, įpareigojo iš Troškūnų miestelio, kuriame jie gyvena, kas savaitę atvykti registruotis į policiją, bet ir apie tai, kaip buvo policijoje buvo paimti dokumentai – pasai.

„Iš mūsų visų yra paimti pasai. Kai Giedrius nuėjo pas teisėją Z. Gavėnienę ir parašęs prašymą paklausė, ar galiu jį susigrąžinti, sulaukė piktos replikos – tipo nereikia durnų dainų kurti, nereikės paso pasiiminėti. Giedrius, aišku, patylėjo, nieko nesakė. Jam iš pradžių net nedavė to paso ir tik po kiek laiko paskambino sekretorė, liepė ateiti pasiimti – o juk paso jam reikėjo egzaminams, nes tuo metu buvo dvyliktokas. Tai reiškia, kad teisėja Z. Gavėnienė prieš mus yra nusiteikusi, man atrodo, ji pyksta ant mūsų, turi savo nuomonę, net nežinau kodėl, gal dėl asmeninių problemų yra priešiškai nusiteikusi“, – DELFI sakė Whydotas.

Baudžiamajam procesui, kurį kai kurie pramogų pasaulio atstovai pavadino didžiausio absurdo byla, nagrinėjanti teisėja Z. Gavėnienė kategoriškai neigė šiuos V. Grincevičiaus žodžius.

„Jam (V. Grincevičiaus pusbroliui Giedriui Sasnauskui – aut. past.) iš karto buvo grąžintas pasas, kai jis nurodė priežastį, dėl ko jam reikalingas pasas, – atsakydama į DELFI klausimus sakė teisėja Z. Gavėnienė. – Kadangi tai yra kardomoji priemonė – dokumentų paėmimas, ji skirta ne šiaip sau, ikiteisminis tyrimas visiems paskyrė tokią kardomąją priemonę, o jis (G. Sasnauskas – aut. past.) nurodė, kad paso reikia egzaminams, ir iš karto, tą pačią dieną, buvo priimta nutartis grąžinti.“

– O ar G. Sasnauskui pasakėte, kad nereikia kurti durnų dainų?

– Nieko panašaus, tikrai nieko panašaus, visų pirma jie tegul pasako, kaip jie ateina į teismą ir kaip elgiasi teismo raštinėje.

– O kaip jie elgiasi?

– Tai pasiklauskit, aš nebenoriu komentuoti, nes iš tikrųjų dar nagrinėju bylą.

– O ar jaučiate spaudimą nagrinėdama tokią neeilinę bylą?

– O kaip jums atrodo? Pagalvokite, žmogus gi esate, pagalvokite.

Manęs tikrai niekas nepaspaus, ne pirmi metai dirbu. Jokiomis priemonėmis, tiesiog toks bus sprendimas, koks jis bus – teisingas, mano galva, juos priimu ištyrus visus įrodymus.

O kad čia filmuoja, fotografuoja, visa kita sako... Tai tegul sako, ką nori, nes neturiu jokio suinteresuotumo – nei nuteisti, nei nubausti, tiesiog yra tokia byla.

Jie iš pradžių sutiko su baudžiamuoju įsakymu, kaip žinote. Sutiko, viskas tvarkoje, pripažino, o po to kažkodėl jiems viskas nebepatiko ir prasidėjo visa tas... Ir teismas tikrai šioje vietoje nėra kaltas, turime bylą, turime ją išnagrinėti. Turime priimti sprendimą.

Whydotas: nesuprantu teisėjos pretenzijų

Toks teisėjos Z. Gavėnienės pareiškimas pribloškė V. Grincevičių.

„Nemaloniai nustebino teisėjos pasisakymas apie kažkokį tai nederamą teisiamųjų elgesį teisme ir raštinėje, – DELFI sakė jis. – Visų pirma pareiškiame, kad besąlygiškai gerbiame teismą, tai parodome savo tinkamu ir mandagiu elgesiu per visus vykusius teismo posėdžius. Todėl teisėjos pastabos yra visiškai nesuprantamos, nepagrįstos ir atmestinos. Kas liečia mūsų duotus interviu prieš ir po teismo posėdžius gausiai susirinkusiems žurnalistams, tai čia esame kalti. Ir šia prasme teisėja yra visiškai teisi, mes nesislapstome, nebėgiojame nuo žurnalistų, kaip teisėja galimai yra įpratusi matyti darant kitus jos teisiamuosius.“

Nuteisė ir skyrė baudas: kurstėte nesantaiką prieš vaikus

DELFI primena, kad muzikinio kūrinio „Šėtone, prašau“ kūrėjai baudžiamojon atsakomybėn buvo patraukti po „YouTube“ paviešintos dainos – įrašą peržiūrėjo apie 2 mln. žmonių.

„Kaltinamieji, veikdami bendrininkų grupėje, aktyviais veiksmais, turėdami tikslą platinti medžiagą, kuria tyčiojamasi, skatinama neapykanta ir kurstoma diskriminuoti socialinę žmonių grupę – vaikus – dėl jų amžiaus, socialinės padėties ar pažiūrų, sukūrė, pagamino ir laikė dainą „Šėtone, prašau“, kurios turinys kursto smurtauti, fiziškai susidoroti su vaikais, iš jų tyčiojamasi, niekinama, skatinama neapykanta“, – teigia prokurorai, kaltinimus pateikę V. Grincevičiui, jo broliui Mantui bei jų pusbroliui G. Sasnauskui.

Pabaigus ikiteisminį tyrimą anykštėnų baudžiamoji byla buvo išnagrinėta rašytinio proceso tvarka – Anykščių rajono apylinkės teismo teisėja Jolanta Gasparavičienė baudžiamuoju įsakymu V. Grincevičiui skyrė beveik 452, o jo broliui – 339 eurų baudas. Tuo metu G. Sasnauskui buvo skirta laisvės apribojimo bausmė – jis pusę metų įpareigotas būti namuose nuo 22 iki 6 val. Jis taip pat įpareigotas tęsti mokslą.

Dar neįsiteisėjus teismo dokumentui jaunuoliai paprašė jį panaikinti ir bylą nagrinėti posėdžiuose. Jie teisinosi, kad buvo suklaidinti ikiteisminio tyrimo pareigūnų – manė, kad už savo pokštą turės tik susimokėti baudas, nesuvokė, jog į jų biografiją bus įrašytas teistumas.