Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėjas Alenas Piesliakas pirmadienį atvertė baudžiamają bylą, kurioje prokurorų kaltinimų dėl tarpininkavimo kyšininkaujant sulaukė advokatas Arūnas Merkys ir buvęs advokato padėjėjas Ignotas Ungaila.

Advokatas A. Merkys taip pat kaltinamas papirkimu.

Tačiau teismas bylos kol kas negalėjo pradėti nagrinėti – vienai bendrovei šiuo metu vadovaujantis I. Ungaila pareiškė, kad jo gynėjas yra užimtas kitoje byloje. Sudaryti sutartį su advokatu dėl gynybos yra nutaręs ir A. Merkys.

Bylą teismas planuoja pradėti nagrinėti lapkričio 24-ąją.

Ikiteisminio tyrimo metu I. Ungaila kaltę pripažino, tuo metu A. Merkys – tik iš dalies.

Vilniaus apygardos prokuratūros ir Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Vilniaus valdybos pareigūnai nustatė, kad kaltinamieji galimai neteisėtais būdais siekė pagreitinti užsienio piliečių prašymų leisti laikinai gyventi Lietuvoje nagrinėjimą Migracijos departamente.

Nustatyta, kad buvo siekiama pagreitinti 47 užsienio piliečių prašymų nagrinėjimą. Už tai buvo sutarta sumokėti po tūkstantį litų už kiekvieną asmenį. Labiausiai tuo buvo suinteresuoti Gruzijos piliečiai.

A. Merkio žmona Irena Merkienė dirba Migracijos departamento Bendrųjų reikalų skyriuje.

Tyrėjai nustatė, kad nusikalstamos veikos buvo įvykdytos nuo 2012-ųjų kovo 8-osios spalio 9-osios – už pinigus A. Merkys turėjo paveikti Migracijos departamento Imigracijos reikalų skyriaus vedėją Violetą Rožkovienę. Jai buvo perduota ne mažiau kaip 3,6 tūkst. Lt. Tai pareigūnai užfiksavo vedėjos darbo kabinete įrengę pasiklausymo ir stėbėjimo aparatūrą.

Ikiteisminį tyrimą atlikęs prokuroras Linas Kuprusevičius sakė, kad dar penkių asmenų, iš kurių trys yra Migracijos departamento darbuotojai, atžvilgiu ikiteisminis tyrimas dėl nusikaltimų valstybės tarnybai ir viešiesiems interesams tęsiamas.

Pasak prokuroro, šioje byloje teisinės pagalbos buvo kreiptasi į JAV. Tai buvo susiję su elektroniniu paštu – įtariamieji susirašinėjo elektroniniu paštu „Gmail“, o jos būstinė yra JAV, todėl išsiųstas teisinės pagalbos prašymas.