Byla dėl buvusio Seimo nario, balandį sustabdžiusio narystę konservatorių partijoje, Ramūno Garbaravičiaus sūnaus 34 metų Jono Garbaravičiaus ir R.Garbaravičiaus brolio, buvusio Kauno mero Arvydo Garbaravičiaus sūnaus 32 metų Lino Garbaravičiaus galimų nusikaltimų atsidūrė Šiaulių apygardos prokuratūroje. Iš šališkumu apkaltintų Kauno teisėsaugos pareigūnų paimta visa tyrimo medžiaga, rašo "Lietuvos rytas".

Generalinės prokuratūros atstovė Vilma Mažonė teigė, kad Z.Leonavičiui ir O.Vasiliauskui, kurių atžvilgiu balandžio mėnesį buvo pradėtas tarnybinis patikrinimas, gali būti skirta pastaba, papeikimas, perkėlimas į žemesnes pareigas arba atleidimas iš darbo. Gegužės 18 dieną baigiasi patikrinimo terminas, bet, anot prokurorės, jis gali būti pratęstas.

Generalinės prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo departamento prokuroras Simonas Minkevičius balandžio pradžioje panaikino Kauno apygardos prokuroro Z.Leonavičiaus praėjusių metų gruodžio 31 dienos nutarimą nutraukti bylą dėl pusbrolių Garbaravičių veiksmų. J.Garbaravičius ir L.Garbaravičius minėti sukčiavimo stambiu mastu, turto pasisavinimo, dokumentų klastojimo, nusikalstamo bankroto byloje.

Z.Leonavičius apklausė tik vieną asmenį - buvusį J. Garbaravičiaus verslo partnerį ir klasės draugą 35 metų Kęstutį Petraitį - ir tyrimą nutraukė. Prokuroras pareiškė, kad K.Petraitis gali kreiptis į teismą civiline tvarka, jei įtaria pusbrolius Garbaravičius neteisėta veikla.

Anot "Lietuvos ryto", prokuroras S.Minkevičius teigia, kad ikiteisminis tyrimas dėl Garbaravičių pradėtas iš anksto numatant jį nutraukti, iš esmės neatliekant jokių proceso veiksmų.

Kaunietis K.Petraitis yra įtariamas tokiais pat nusikaltimais, dėl kurių atliekamas tyrimas J.Garbaravičiaus ir L.Garbaravičiaus atžvilgiu. Vyras tikina, kad pusbroliai rezgė finansines aferas, o jis, pasirašydamas nešvarius sandorius, tik vykdė J.Garbaravičiaus nurodymus.

Teismas nagrinės J. Garbaravičiaus ieškinį dėl šmeižto

Kauno apylinkės teismas priėmė Varšuvos biržoje kotiruojamos bendrovės „Inter Rao Lietuva“ atstovo Jono Garbaravičiaus ieškinį buvusiam verslo partneriui Kęstučiui Petraičiui. J.Garbaravičius buvusį partnerį kaltina šmeižtu.

„Yra gautas ieškinys dėl fizinio asmens garbės ir orumo gynimo. (...) Ieškinys gautas gegužės 3 dieną, o priimtas - gegužės 13 dieną“, - BNS patvirtino Kauno apylinkės teismo atstovė spaudai Jomilė Juškaitė-Vizbarienė.

Pasak J.Garbaravičiaus pranešimo, teismo prašoma įpareigoti K.Petraitį paneigti jo paskleistas žinias ir padengti teisminio proceso išlaidas.

J.Juškaitė-Vizbarienė BNS teigė, kad J.Garbaravičius prašo teismo pripažinti tikrovės neatitinkančiais iš viso keturis K.Petraičio teiginius interviu „Lietuvos rytui“, o jį patį įpareigoti šiuos paneigimus paskelbti dienraštyje bei portale lrytas.lt bei priteisti bylinėjimosi išlaidas.

Pasak teismo atstovės, J.Garbaravičius prašo paneigti teiginį, kad jis su K.Petraičiu 2006 metais kartu įkūrė skolų išieškojimo įmonę „Creditum”, kurios 60 proc. priklausė „Inter RAO Lietuvos“ atstovui, o 2007 metais įkūrė įmonę „Creditum Vilnius“. Jis taip pat prašo paneigti teiginį, jog Valstybės saugumo departamente turėjo pažįstamą Tomą bei kad jo bičiuliui parūpino darbą „Creditum Vilnius“.

J.Garbaravičius teismui teigia, kad melagingi yra K.Petraičio aiškinimai, jog dirbdamas „Lietuvos energijoje” J.Garbaravičius išsikovojo, kad Ignalinos atominės elektrinės naktinė elektra būtų parduodama per tarpininkus ir tam buvo įkurta bendrovė, kuri šiuo metu vadinasi „Inter RAO Lietuva”.

Kauno skolų išieškojimo bendrovės „Creditum“ direktoriumi dirbęs K.Petraitis balandžio pradžioje „Lietuvos rytui“ teigė kad per šią įmonę šimtai tūkstančių litų už nesuteiktas paslaugas būdavo siunčiama į Kipro įmones, Garbaravičių šeimos valdomas antrines įmones. 60 proc. „Creditum“ akcijų valdė įmonė „Elvaami“, kuriai priklausė dalis energetikos bendrovės „Scaent Baltic“, kurios valdybos pirmininkas yra J.Garbaravičius, akcijų.