Kaip penktadienį pranešė Generalinė prokuratūra, nuolat veikianti šalia kapo esanti vaizdo stebėjimo kamera, jos įrašų saugojimas bei šio objekto įtraukimas į policijos pareigūnų patruliavimo maršrutą padėtų išvengti galimų vandališkų išpuolių prieš J. Pilsudskio širdies ir jo motinos amžino poilsio vietą.

Kaip BNS informavo Vilniaus savivaldybė, „Vilniaus planas“ šiuo metu rengia projektą dėl senųjų Rasų kapinių rekonstrukcijos. Rekonstruojant kapines, planuojama įrengti 10 vaizdo stebėjimo kamerų, iš kurių dvi valdomas ir dvi stacionarias vaizdo stebėjimo kameras planuojama įrengti šalia Motinos ir sūnaus širdies mauzoliejaus, kuriame yra maršalo J. Pilsudskio kapas.

Šių metų gegužės pradžioje Vilniaus miesto antrajame policijos komisariate buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl Rasų kapinėse įvykdytų vandališkų veiksmų prieš Lenkijos maršalo širdies ir jo motinos kapą.

Šiuo metu Vilniaus apygardos prokuratūros Vilniaus apylinkės prokuratūros prokuroro nutarimu minėtas ikiteisminis tyrimas sustabdytas, nes, išnaudojus visas galimybes nustatyti nusikalstamą veiką padariusį asmenį, toks asmuo nenustatytas.

Atliekant ikiteisminį tyrimą paaiškėjo, kad išpuolio metu Rasų kapinių teritorijoje prie šio kapo įrengta vaizdo kamera neveikė.

„Vilniuje esančios Rasų kapinės – vienos seniausių Vilniaus kapinių. Jose esantis restauruotas Lenkijos maršalo J. Pilsudskio širdies ir jo motinos kapas yra gausiai lankomas turistų iš Lenkijos ir kitų šalių. Besikartojantys kapo išniekinimo atvejai sukelia didelį neigiamą atgarsį, žemina Lietuvos ir Vilniaus tarptautinį prestižą“, - rašoma Vilniaus apygardos prokuratūros vyriausiojo prokuroro rašte.

Vandalizmo atvejų prieš J. Pilsudskio širdies ir jo motinos kapą yra buvę ir anksčiau. Dėl 2012 metų lapkričio mėnesį įvykdyto šio kapo išniekinimo, jau yra pripažinti kaltais ir nuteisti keli asmenys. Vienas iš duomenų šaltinių, padėjusių nustatyti šį nusikaltimą padariusius asmenis – šalia kapo įrengtų vaizdo kamerų įrašai.

Vilniaus apygardos prokuratūros kreipimesi Vilniaus miesto savivaldybės prašoma skirti lėšų, kad kad šalia kapo esančios vaizdo stebėjimo kameros veiktų nuolat, jų vaizdo įrašai, kuriais galėtų naudotis ikiteisminio tyrimo įstaigos, būtų kaupiami. Tai padėtų pareigūnams greičiau nustatyti nusikalstamą veiką padariusius asmenis.

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato prašoma įtraukti šį objektą į policijos pareigūnų patruliavimo maršrutus bei imtis kitų prevencinių priemonių, kad ateityje būtų išvengta Lenkijos maršalo J. Pilsudskio širdies ir jo motinos kapo išniekinimo.