Prokurorai baigė ikiteisminį tyrimą ir teismui perdavė baudžiamąją bylą, kurioje 20 metų Genadijus K. kaltinamas pagaminęs ir viešai išplatinęs vaizdo įrašą su pornografinio turinio dalykais, kuriuose vaizduojamas vaikas. Tuo metu 18 metų Laimiui V. pateikti kaltinimai dėl mažametės ir nepilnametės tvirkinimo.

Šis tyrimas buvo pradėtas tik tada, kai apie jį DELFI prabilo Raseinių rajono vaiko teisių gynėjai – jie negalėjo patikėti, kad vaizdo įrašą peržiūrėję policijos ir prokuratūros pareigūnai nei Genadijaus K., nei Laimio V. veiksmuose neįžvelgė nusikaltimo sudėties ir pareiškė, jog tai – tik nevykęs pokštas.

O juk įraše, kuris buvo viešai publikuojamas, matoma, kaip aidint plojimams aštuoniolikmetis vaikinas šoka striptizą, jo judesius bando atkartoti ir keturmetė mergaitė, taip pat nusimetinėjanti savo drabužius, o šalia jų šypsosi ir penkiolikmetė.

Per daug į šią situaciją nesigilino ir teisėjai, dėl nederamo elgesio kaimo „šokėją“ nutarę tik įspėti.

Toks pareigūnų požiūris ne ką mažiau šokiravo – Raseinių rajono Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Regina Klevinskienė nutarė teisiniu keliu siekti įrodyti, kad nutarimas atsisakyti pradėti ikiteisminį tyrimą neatitinka valstybės politikos gairių ir nustatytų koncepcijų vaiko gerovės srityje.

Anot R. Klevinskienės, „šokėjas“ savo amoraliai išreikštais veiksmais skatino per ankstyvą mažamečio vaiko susidomėjimą lytiniais organais ir taip pakenkė mažamečio vaiko psichologinei būsenai bei asmenybės raidai. Be to, savo nederamu elgesiu išprovokavo vaiką mėgdžioti jo elgesį ir kėsinosi į itin pažeidžiamo asmens neliečiamumą.

Po DELFI publikacijos kilus skandalui, prokurorai persigalvojo – anksčiau „šokėjo“ veiksmuose neįžvelgę tvirkinamųjų veiksmų, nutarė vis dėlto panaikinti anksčiau priimtą nutarimą nepradėti tyrimo.

O kai jį pradėjo, jis gerokai užtruko, tačiau atsisuko ne tik prieš „šokėją“, bet ir vaizdo įrašo kūrėją, kuris teisinosi, kad nufilmuodamas ir paviešindamas šokiruojančius vaizdus tenorėjo tik atkreipti valdžios dėmesį, jog jo mažametė dukra auga netinkamoje aplinkoje.

Vos metukų sulaukusio vaiko tėvas Genadijus K. buvo atvykęs aplankyti Raseinių rajone gyvenančios sugyventinės. Kadangi jie nesutaria, pas kurį augs vaikas, vyras nutarė nufilmuoti buvusios mylimosios brolį, o įrašą paviešinti ir taip visiems parodyti, jog jo atžala negali augti tokioje aplinkoje.

Įraše užfiksuota, kaip iki pusės nuogai išsirengęs aštuoniolikmetis bando imituoti vieną garsią Lietuvos dainininkę – šoka, muistosi rankomis, prie jo bando glaustis keturmetė mergaitė, bet šis ją pastumia, mažametė apsiverkia, bet čia pat atsistojusi pradeda šokti kartu ir atkartoti dėdės judesius.

Tada jaunuolis dažnai nusismaukia kelnes, mergaitei rodo savo nuogą užpakalį, o vienu metu – ir lytinį organą. Ir tai visiems labai linksma!

Šiame įraše matėsi ir dar viena nepilnametė – penkiolikmetė „šokėjo“ sesuo. Be to, jame buvo užfiksuota ir daugiau asmenų, stebėjusių striptizą bei pritarusių tokiam „šokėjo“ elgesiui.

Ikiteisminį tyrimą atlikę prokurorai baudžiamąją bylą jau perdavė teismui, tačiau, atrodo, atsakomybė už galimai padarytą nusikaltimą gali grėsti tik vaizdo įrašą nufilmavusiam jaunam tėvui Genadijui K.

Tyrimo metu ekspertai nustatė, kakd „šokėjas“ Linas V. yra protiškai atsilikęs, jam galimai turėtų būti taikomos priverčiamosios medicinos priemonės. Tiesa, jis nėra visuomenei pavojingas, gali duoti parodymus apie aplinkybes, kai buvo nufilmuotas vaizdo įrašas, todėl greičiausiai bus apklaustas Raseinių rajono apylinkės teisme.

Šoko, nes visiems buvo juokinga

Ši istorija Raseinių rajone nutiko dar praėjusių metų gegužės mėnesį, tačiau vaiko teisių gynėjams tapo žinoma tik rugpjūčio pabaigoje, kai jie gavo mobiliuoju telefonu padarytą vaizdo įrašą.

Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja R. Klevinskienė neslėpė, kad ją toks įrašas šokiravo ir ji nedelsiant kreipėsi į policiją bei išsikvietė skandalingos istorijos „herojus“ pokalbiui.

Aplinkybes pradėję aiškintis pareigūnai taip pat išsikvietė pasikalbėti ne tik „šokėją“, bet ir kitus asmenis, užfiksuotus vaizdo įraše.

Viena jauna motina pareigūnams pasakojo, kad tuo metu jos sesuo buvo atvežusi pasisvečiuoti keturmetę savo dukrą, lyg tyčia tuo metu į svečius atvyko ir kitos sesers buvęs sugyventinis. Anot jos, besišnekučiuojant svetainėje svečias paprašė aštuoniolikmečio pašokti, nes jis esą „juokingai šoka“, o šis tąkart labai norėjo pasilinksminti.

Aštuoniolikmetis sutiko – ėmė mėgdžioti vieną Lietuvos dainininkę.

Jauna motina tikino nemačiusi, kad buvęs sesers sugyventinis rankoje laiko mobiliojo ryšio telefoną.

„Brolis taip pirmą kartą šoko, tokių veiksmų jis anksčiau niekada nėra atlikęs“, – apie „juokingai šokusį šokėją“ kalbėjo jo sesuo.

Tuo metu „operatorius“ sakė tik norėjęs užfiksuoti, kad jo vaikas auga netinkamoje aplinkoje – esą dažnai elgiasi keistai, kvailioja, netinkamai elgiasi vaikų akivaizdoje.

„Mano judesiai yra juokingi ir visiems sukelia juoką, sutikau pašokti, man patiko“, – pareigūnams neslėpė „šokėjas“.

Jis patikino, kad nusirengti jį paskatino sesers buvęs sugyventinis, jis nieko blogo neįtaręs sutiko, o tai mačiusi sesers keturmetė dukra nutarė pakartoti jo judesius, taip pat nusimetė kai kuriuos drabužius.

„Jis manęs taip pat prašė parodyti nuogą užpakalį, apie nepadorų elgesį nepagalvojau, nors ir supratau, kad kambaryje yra nepilnamečių vaikų ir tai daryti negražu, bet parodžiau nuogą užpakalį, o vieną kartą, kai smaukiausi kelnes netyčia pasimatė ir mano lytinis organas“, – neslėpė aštuoniolikmetis.

Neseniai pilnametystės sulaukęs jaunuolis savo elgesį įvertino kaip nevykusį pokštą, juoką ir pabrėžė, kad prieš dukterėčią neatliko jokių tvirkinamųjų veiksmų.