Prokurorai taip pat turės įvertinti, ar teisėtai organizuotas ir atliktas ikiteisminis tyrimas, ar pagrįstai buvo taikomos prievartos priemonės, ar jos buvo proporcingos.

Generalinė prokuratūra praneša, kad ikiteisminis tyrimas dėl kūdikių gimdymo ne gydymo įstaigose, kai po gimdymo namuose mirė vaikai, gimdyvėms buvo padaryti sunkūs sveikatos sutrikdymai, atliekamas dėl sunkaus sveikatos sutrikdymo, dokumentų suklastojimo, antspaudo, spaudo ar blanko suklastojimo, neteisėto vertimosi ūkine, komercine ar profesine veikla, piktnaudžiavimo, nesunkaus sveikatos sutrikdymo.

Lietuvos Respublikos slaugos praktikos ir akušerijos praktikos įstatymas nustato, kad veikla, kai asmuo verčiasi bendrąja slaugos ar akušerijos praktika, neturėdamas galiojančios licencijos, yra neteisėta.

Režisierė I.Kurklietytė apklausta liudytoja tyrime dėl gimdymų namuose

Inesa Kurklietytė
Vilniaus rajono policijos komisariato tyrėjai pirmadienį tyrime dėl gimdymų namuose apklausė režisierę Inesą Kurklietytę. Apklausa truko apie porą valandų.

Filmo apie gimdymus namuose "Lengvas raganavimas" režisierė BNS sakė, kad jai klausimai buvo užduodami kaip filmo kūrėjai ir motinai, šie klausimai ją statė į nepatogią padėtį ir ji supranta, kaip turėjo jaustis kitos policijoje apklaustos namuose gimdžiusios motinos. Režisierė sakė pasirašiusi pasižadėjimą neviešinti apklausos duomenų, todėl jos išsamiau nekomentuos.

Teisėsaugos pareigūnai aiškinasi šešis kūdikių mirčių atvejus per neteisėtus gimdymus namuose. Įtarimai pareikšti keturioms moterims. Tyrimą atlieka Vilniaus rajono policijos komisariatas.

Generalinė prokuratūra pirmadienį pranešė patikrinsianti šį ikiteisminį tyrimą. Baudžiamojo persekiojimo departamento prokurorams pavesta įvertinti ikiteisminio tyrimo atlikimo ir organizavimo teisėtumą bei taikytų prievartos priemonių pagrįstumą ir proporcingumą, teigiama pranešime spaudai.

Aiškinamasi, ar susiję tos kūdikių mirtys su gimdymu namuose ir ar tie gimdyvių sužalojimai turi tiesioginį priežastinį ryšį su nekvalifikuotu gimdymų priėmimu.

Tyrimas atliekamas dėl dokumentų suklastojimo, spaudo suklastojimo ir naudojimo, dėl sunkaus sveikatos sutrikdymo, nesunkaus sveikatos sutrikdymo ir neteisėto vertimosi medicinine veikla.

Anot prokurorų, įtarimai šiuo metu pareikšti keturioms moterims, medicininį išsilavinimą turi dvi iš jų. Gimdyvių ar tėvų atžvilgiu tyrimas nėra atliekamas.

Atliekant šį tyrimą režisierės. I.Kurklietytės namuose buvo atlikta krata, kuri sulaukė daug kritikos viešoje erdvėje.

Anot prokurorų, didelio atgarsio sulaukusi krata režisierės I.Kurklietytės namuose atlikta siekiant surinkti daiktus ir dokumentus, galinčius turėti reikšmės nusikalstamai veikai tirti.