Tokį sprendimą trečiadienį priėmė Generalinė prokuratūra, visą dieną vengusi DELFI patvirtinti šią informaciją, nors jau nuo pat ryto buvo priėmusi šį sprendimą.

Į Tarptautinės policijos asociacijos Lietuvos skyriaus metinį renginį atskridęs Z. Maisuradzė, kurį pagal prokurorų prašymą Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėja Ieva Stanislovaitienė suėmė sekmadienį, paleistas trečiadienio pavakarę – į atsargą išėjęs aukštas Gruzijos vidaus reikalų sistemos pareigūnas buvo pristatytas į Baudžiamojo persekiojimo departamentą.

Į laisvę jis buvo išleistas apie 15.30 val. Prokurorai iš Gruzijos piliečio paėmė asmens dokumentus, taip pat nurodė nuolat registruotis policijoje bei skyrė piniginį užstatą.

Z. Maisuradzė buvo sulaikytas pagal Rusijos paskelbtą tarptautinę paiešką – rusai Interpolo duomenų bazėje nurodė, kad jis esą yra įtariamas terorizmu.

Prabilo apie Rusijos kaltinimus: tai absurdas, aš gyniau savo tėvynę

Aukštas pareigas ėjusį ir Tarptautinės policijos asociacijos Gruzijos skyrių įsteigusį ir jam vadovaujantį Z. Maisuradzę ginantis advokatas Arvydas Pocius sako, kad į laisvę paleistas užsienietis jaučiasi gerai ir džiaugiasi, jog prokurorai pakeitė poziciją ir jį paleido į laisvę, o Rusijos metamus kaltinimus vertina kaip didžiausią absurdą.

Pasak jo, Z. Maisuradzei Rusijos inkriminuojami kaltinimai dėl terorizmo yra susiję su 2008 m. įvykusiu kariniu konfliktu tarp Gruzijos ir Rusijos bei nepripažintų Abchazijos ir Pietų Osetijos respublikų. Tuo metu Z. Maisuradzė gynė savo tėvynę – Gruziją.

„Jis tuos kaltinimus vertina kaip absurdą ir mano, kad tai yra Rusijos Federacijos provokacija, yra persekiojamas už tą veiklą, kurią darė Gruzijos labui ir neaiškios kilmės įrodymais siekiama atkeršyti“, – sakė DELFI A. Pocius.

Jo teigimu, Z. Maisuradzė buvo girdėjęs, kad prieš jį Rusija gali imtis provokacinių veiksmų, bet tuo pačiu jis buvo įsitikinęs, jog Lietuvos pareigūnai „tikrai yra tie, kurie gali visapusiškai įvertinti informaciją ir priimti teisingiausius sprendimus.“

„Jis netgi norėtų, kad Europos Sąjungos valstybė pasisakytų dėl tokio jo persekiojimo“, – pabrėžė A. Pocius.

Advokato teigimu, Z. Maisuradzė prokuratūroje davė paaiškinimus dėl jam metamų kaltinimų, o Lietuvoje bus tol, kol bus išspręstas klausimas dėl Rusijos prašymo.

„Jeigu prireiks, jis atsakys į papildomus klausimus, pasižadėjo sąžiningai vykdyti jam paskirtas sąlygas“, – pažymėjo advokatas.

Anot jo, Z. Maisuradzė į Lietuvą atvyko Tarptautinės policijos asociacijos Lietuvos skyriaus kvietimu, jam dėl to buvo ir išduota viza. Lietuvoje buvęs Gruzijos pareigūnas lankėsi ir anksčiau.

„Mes prokurorams pateikėme įrodymus, kad yra socialiniai ryšiai su Lietuva, yra galimybė ne suėmimo sąlygomis vykdyti pareigūnų reikalavimus, taip pat buvo pateikti duomenys, jog asmenybė yra verta pasitikėjimo – tai gana aukštas buvęs Gruzijos pareigūnas, vadovavęs itin atsakingam padaliniui, pats dalyvavęs kovos veiksmuose ir turintis kovinę patirtį, be to, po jo sulaikymo gavome kai kurių Gruzijos parlamento narių patvirtinimus dėl jo reputacijos“, – į klausimą, kodėl prokurorai persigalvojo ir anksčiau laiko nusprendė iš suėmimo paleisti Z. Maisuradzę, sakė A. Pocius.

URM: Z. Maisuradzė kovojo su terorizmu

Tuo metu Užsienio reikalų ministerija trečiadienį paskelbė, neturi žinių, kad su Lietuvos teisėsauga bendradarbiaujantis pareigūnas būtų susijęs su teroristais.

„Mes tikrai neturime informacijos, kad jis būtų priklausęs teroristinėms grupuotėms. Priešingai, turime informaciją apie jo veiklą kovoje su terorizmu“, – žiniasklaidai sakė užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

Tarptautinės policijos asociacijos Lietuvos skyriaus kvietimu Z. Maisuradzė ne kartą lankėsi Lietuvoje, prieš tai jis buvo atvykęs birželio 10-13 d. ir dalyvavo Ignalinoje surengtame sąskrydyje, kuriame lankėsi ir Lietuvos policijos generalinis komisaras L. Pernavas. Ir šioje kelionėje jokių problemų oro uoste nebuvo iškilę.

Visuomenės reakcija: prisiminkime A. Beliackio istoriją

DELFI paskelbus apie Z. Maisuradzės suėmimą, savo poziciją apie šį įvykį išplatino Lietuvos Sąjūdžio tarybos pirmininkas Andrius Tučkus ir jo pavaduotojas Donatas Valančiauskas.

„Šis įvykis sukėlė teisėtą pilietiškai ir patriotiškai nusiteikusios visuomenės dalies pasipiktinimą, – rašoma pranešime spaudai. – Mūsų valstybėje jau susiklostė ydinga tradicija nedelsiant vykdyti bet kokius Rusijos teisinės pagalbos reikalavimus, – prieš kurį laiką buvo besąlygiškai išduotas baltarusių kovotojas už pilietines teises A. Beliackis bei atskleista konfidenciali informacija apie baltarusių opozicijos veikėjų sąskaitas Lietuvos bankuose, šiandien atėjo Z. Maisuradzės eilė.

Esame įsitikinę, kad toks Lietuvos pareigūnų elgesys žemina mūsų valstybės tarptautinį prestižą, menkina tą pasitikėjimą, kurį Lietuva užsitarnavo remdama demokratinius pokyčius Baltarusijoje, Gruzijoje, Ukrainoje. Pataikavimas Rusijos užgaidoms smukdo Lietuvos autoritetą ES ir NATO sąjungininkų akyse, – nesugebėdami išsireikalauti Sausio 13-osios ir Medininkų žudynių kaltininkų, mes vos „paprašyti“ atiduodam į Kremliaus rankas mums draugiškų valstybių piliečius.“

Šį kreipimąsi Lietuvos Sąjūdžio tarybos vadovai išsiuntė prezidentei, Seimui ir Vyriausybei.