Šiuo metu Socialinių mokslų kolegijoje dėstytoja dirbanti E. Maštavičienė nesitaikstė su tokiu išpuoliu ir apie tai pranešė Vilniaus policijai, o ją įžeidinėjusį vyrą nufilmavo mobiliuoju telefonu.

Tai ketvirtadienį paaiškėjo Vilniaus miesto apylinkės teisme, kur teisėja Eglė Gruodienė pradėjo nagrinėti gana neįprastą baudžiamąją bylą – Vilniuje gyvenęs, bet šiuo metu į Londoną emigravęs 36 metų Laurynas Mickus kaltinamas viešai tyčiojęsis bei įžeidinėjęs etiopę dėl šios rasės.

Baudžiamojon atsakomybėn patrauktas anksčiau neteistas L. Mickus ikiteisminio tyrimo metu pripažino jam pateiktus kaltinimus, tačiau teisme pateikė tokią poziciją, kad taip ir liko neaišku, ar jis jaučiasi kaltu. Tiesa, vyras norėtų su pareigūnų nukentėjusiąja pripažinta moterimi susitaikyti, bet ši dėl darbo kolegijoje į teismo posėdį neatvyko, o anksčiau į derybas esą net nesileido, juoba kad iki šiol taip ir nesulaukė atsiprašymo.

Vargu ar E. Maštavičienė su kaltinamuoju susitaikys, kai iš savo advokatės išgirs L. Mickaus poziciją, kurią šis išdėstė teismo posėdyje – vyras pripažino, kad labai negražūs ir įžeidžiantys žodžiai išsprūdo iš jo lūpų, tačiau esą tai yra jo kasdienybė. Arba, kitaip tariant – toks statybininkų žargonas.

„Taip visi kalba toje aplinkoje, kurioje aš gyvenu“, – teisme sakė statybose D. Britanijoje dirbantis L. Mickus.

Jis taip pat nesupranta, kodėl už įžeidimus nukentėjusioji etiopė nori tūkstančio eurų neturtinės žalos atlyginimo.

„Suprantu, kad ji galėjo blogai pasijusti dėl mano veiksmų, bet už ką toks ieškinys?“ – teisme klausė L. Mickus. Ir prisipažino, kad nukentėjusiajai už patirtus dvasinius išgyvenimus galėtų išmokėti 10 kartų mažesnę sumą – 100 Eur.

Baudžiamojoje byloje valstybinį kaltinimą palaikanti Vilniaus apygardos prokuratūros prokurorė Agnė Stankevičiūtė teisme pagarsino, kad L. Mickus praėjusių metų liepos 14 d. vakarą, apie 22 val. Vilniuje, Didlaukio g. esančių daugiabučių namų kieme, sėdėdamas automobilyje, pro šio atvirus langus be jokios priežasties įvairiais įžeidžiančiais žodžiais išplūdo pro šalį ėjusią E. Maštavičienę.

Tamsiaodę moterį jis išvadino negre, nes visi žmonės yra balti, klausė, kiek dar čia „beždžionių atsiveši“, ragino išvykti iš Lietuvos, taip pat pavartojo necenzūrinius žodžius anglų kalba.

Anot prokurorės, kaltinamasis iš nukentėjusiosios tyčiojosi dėl šios rasės.

Tuo metu L. Mickus, kuris į baudžiamosios bylos nagrinėjimą atvyko tiesiai iš D. Britanijos, teisme aiškino, jog tą vakarą įvyko nesusipratimas, o nukentėjusioji pasimaišė tiesiog ne vietoje ir ne laiku.

„Tą vakarą su draugais sėdėjome automobilyje, kalbėjome apie gyvenimą, buvau labai nusiminęs, nes prieš tai Londone pats asmeniškai buvau patyręs panašių pažeminimų iš kitataučių, – pasakojo kaltinamasis. – Ir gavosi toks nesusipratimas – nukentėjusioji tiesiog tuo metu pasitaikė praeinanti pro šalį. Aš ir paklausiau jos maždaug, ko tu čia vaikštai, o ji atsisuko, išsitraukė telefoną ir ėmė filmuoti. O tai mane dar labiau sunervino ir užvedė – tiesiog įžeidžiančiais žodžiais pasakiau, kad eik iš čia.“

L. Mickus tikino, kad kalbėjo tokiu žargonu, kokiu kalba D. Britanijoje – esą dirbdamas statybose su kitataučiais tik ir girdi panašius žodžius, vyrus net moteriškais keiksmažodžiais anglų kalba vadina.

„Aš tokius žodžius kiekvieną dieną girdžiu savo rajone, o kai sako, kad čia buvo mano būtent rasistiniai veiksmai, tai nesutinku, nes nebuvau nusiteikęs rasistine prasme“, – sakė jis.

Kaltinamasis pažymėjo, kad nukentėjusiosios nesiekė įžeisti, kai ją pavadino negre.

„Dėl tamsesnės odos spalvos tai buvo kreipinys, o ne įžeidimas – mano darbe yra įvairių žmonių, kitataučiai taip kalba – visi juos taip vadina, mes tiesiog taip bendraujame, atvažiuokite į statybas ir išgirsite“, – teisėjai sakė L. Mickus.

Kaltinamasis pažymėjo, kad neturėjo tikslo nei įžeisti, nei pažeminti E. Maštavičienės.

„Tai buvo tiesiog vienkartinis pykčio išsiliejimas – pats esu nukentėjęs nuo kitataučių dėl to, kad esu užsienietis, – aiškino jis. – Ir dabar vyksta nuolatinis priekabiavimas dėl to, kas vyksta Anglijoje. Aš ten gyvenu 6 metus, ten įprasta taip bendrauti.“

Baudžiamojon atsakomybėn patrauktas L. Mickus norėtų, kad baudžiamasis procesas jam baigtųsi kuo greičiau, o teismas bylą išnagrinėtų sutrumpinta tvarka. Tačiau teisėja šio klausimo kol kas nesvarstė – nutarė apklausti nukentėjusiąją, juoba kad iškilo klausimas, kodėl ji dėl rasistinio išpuolio savo patirtus dvasinius išgyvenimus įvertino tūkstančio eurų suma.

Jeigu teisme bus įrodyta L. Mickaus kaltė, jam grės bauda arba laisvės apribojimas, arba areštas, arba laisvės atėmimas iki dvejų metų.