Susirinko buvę nuteistieji ir šiuo metu bausmę atliekančių asmenų artimieji, pranešė LNK laida "Labas vakaras, Lietuva" ir portalas alfa.lt. Piketuojantys piktinosi, kad Lietuvoje galiojantis lygtinio paleidimo modelis net ir po pernai liepos 1-ąją įsigaliojusio Probacijos įstatymo esą neveiksmingas. Dabar numatyta tvarka, kai klausimą dėl lygtinio paleidimo pirmiausia sprendžia komisija, sudaryta iš specialistų ir visuomenės atstovų, o po jos palankaus sprendimo nuteistojo prašymas paleisti jį prieš laiką dar nagrinėjamas teisme.

Pasikalbėti su susirinkusiais sustojo parlamentarai Petras Gražulis ir Mečislovas Zasčiurinskas. Pasikalbėti su mitingo dalyviais buvo atvykęs ir Kalėjimų departamento direktorius Artūras Norkevičius su keliais pareigūnais. Jis sako, kad per mėnesį Lietuvoje lygtinai paleidžiama apie 100 nuteistųjų - panašiai, kaip galiojant senajai tvarkai.

"Gal ji ir yra šiek tiek iš sovietinių laikų užsilikusi, bet, jei savo žodį taria ir teismas, tai čia juk nieko blogo", - sakė P. Gražulis. Tačiau jis pabrėžė kitą problemą: pernelyg daug žmonių baudžiami realia laisvės atėmimo bausme už palyginus menkus nusikaltimus.

LNK pranešė, kad Pravieniškių pataisos namuose dėl lengvesnių Lygtinio paleidimo sąlygų protestavo nuteistieji - 1,4 tūkst. nuteistųjų atsisakė valdiško maisto.

Kauno apygardos teismo pirmininkas, Teisėjų tarybos narys Nerijus Meilutis sako, kad, kai buvo svarstomas Bausmių vykdymo kodekso pakeitimas, jsi laikėsi pozicijos, kad reikia įsteigti komisiją, kad pati visuomenė galėtų dalyvauti šitame paleidimo procese ir pati visuomenė galėtų svarstyti ir priimti atsakomybę už tai, o ne teismas ir to turėtų pakakti. Tačiau vėliau buvo pasirinktas įstatymo leidėjo kitas modelis paliekant kaip kažkokį saugiklį papildomą pakopą - teismus.

"Mano nuomonė vienareikšmiška: komisijos pakanka ir teismo veikla čia nereikalinga. Teismo vaidmuo reikalingas tada, kai atsiranda kažkoks prieštaravimas: komisija nepaleidžia, o nuteistasis mano, kad yra vertas. Tokį skundą jau nagrinėtų teismas", - mano teisėjas N.Meilutis.

Kalėjimų departamento 2013 metų spalio 10 dienos duomenimis, nuo praėjusių metų liepos 1 dienos iš įkalinimo įstaigų lygtinai paleista 1413 asmenų.

Lygtinis paleidimas - viena iš bausmės atlikimo formų, kai paleidžiamam iš įkalinimo įstaigos asmeniui taikomos papildomos baudžiamojo poveikio priemonės ar pareigos, kurių nuteistasis turi laikytis ar įvykdyti. Iš esmės bausmė tęsiama, o probacijos tarnybos atlieka nuteistojo kontrolės, integracijos ir resocializacijos funkcijas. 2013 metų liepos 1 dieną probacijos tarnybų priežiūroje buvo 1025 lygtinai paleisti asmenys.

Lygtinio paleidimo komisijos išnagrinėjo 4621 nuteistųjų prašymą ir priėmė nutarimus pritarti 2568 nuteistųjų lygtiniam paleidimui, iš kurių teismai išnagrinėjo 2503 nutarimus ir 1426 iš jų patvirtino. Tai sudaro 60 proc. visų svarstytų nutarimų, kuriais siūloma lygtinai paleisti nuteistuosius.

Anot departamento, 2013 metais lygtinai paleidžiamų asmenų skaičius auga ir šiuo metu sudaro apie 30 proc. visų į laisvę paleistų asmenų.