„Per visą atkurtos nepriklausomybės laikotarpį turėjome net 8 generalinius prokurorus. Vien šios kadencijos Seime buvo keletas iniciatyvų paneigti Konstitucijoje įtvirtintą prokuroro nepriklausomumą keičiant generalinio prokuroro skyrimo ir atleidimo tvarką", - rašoma Prezidentūros spaudos tarnybos išplatintame pranešime.

Anot D. Grybauskaitės, valstybei reikia nepriklausomo, sąžiningo ir plačių pažiūrų generalinio prokuroro, kuris užtikrintų šios institucijos atsinaujinimą.

Prezidentė kol kas nėra priėmusi sprendimo dėl naujo generalinio prokuroro kandidatūros

Prezidentė D. Grybauskaitė kol kas nėra priėmusi sprendimo dėl naujo, generalinio prokuroro kandidatūros teikimo, sako šalies vadovės atstovė Daiva Ulbinaitė. Tai jau būtų trečia Prezidentės teikiama kandidatūra į generalinius prokurorus.

„Kol kas sprendimas nėra priimtas. Tos konsultacijos kaip tik dabar ir vyksta, ir sprendimo konkretaus nėra, ir konkreti pavardė taip pat šiandien įvardinta nebuvo“, – penktadienį po susitikimo su teisės profesionalais, kur buvo aptartos, kokios priemonės padėtų užtikrinti stabilų ir kokybišką prokuratūros darbą bei koks generalinis prokuroras įgyvendintų būtinus pokyčius, sakė D. Grybauskaitės vyriausioji patarėja D. Ulbinaitė.

Pasak jos, per susitikimą buvo kalbėta apie tai, kokio generalinio prokuroro reikėtų – esą jis turėtų būti plačių pažiūrų ir išsilavinimo.

Prezidentės atstovė susilaikė nuo komentarų, kaip D. Grybauskaitė vertina partijos Tvarka ir teisingumas siūlymą generaliniu prokuroru teikti parlamentui teisininko, dabartinio Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininko Juliaus Sabatausko kandidatūrą į šalies generalinius prokurorus.

ELTA primena, kad Seimas jau du kartus atmetė Prezidentės pasiūlytus kandidatus užimti generalinio prokuroro postą: birželį – Kauno apygardos teismo pirmininko Nerijaus Meilučio, rugsėjį – Kaišiadorių rajono apylinkės teismo teisėjos Editos Dambrauskienės. Todėl nuolatinio vadovo Generalinė prokuratūra neturi nuo birželio. Iki to laiko jai vadovavo Darius Valys. D. Grybauskaitė yra užsiminusi, kad naują kandidatą gali siūlyti jau naujos kadencijos Seimui, po 2016-ųjų rinkimų.

Anksčiau Prezidentė D. Grybauskaitė yra sakiusi, kad naują kandidatą Seimui ji gali pasiūlyti jau po 2016 m. parlamento rinkimų, o balsuodami slaptai Seimo nariai elgiasi neskaidriai ir galimai keičia savo viešai išsakytą nuomonę. Šalies vadovė taip pat yra užsiminusi apie „tam tikrų interesų grupių“ įtaką Seimo nariams balsuojant dėl generalinio prokuroro.

Spalio viduryje socialdemokratas Julius Sabatauskas Seime įregistravo Prokuratūros įstatymo pataisas, kuriomis norima generalinio prokuroro kandidatūros skyrimą patikėti Vyriausybei, o ne Prezidentei. Prokurorų profesinės sąjungos pirmininko Juliaus Rėksnio teigimu, generalinį prokurorą turėtų rinkti pačių prokuratūrų atstovai.

Partijos Tvarka ir teisingumas prezidiumas nutarė siūlyti valdančiosios koalicijos politinei tarybai artimiausiame posėdyje svarstyti generalinio prokuroro skyrimo klausimą, rekomenduojant Respublikos Prezidentei teikti parlamentui teisininko, dabartinio Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininko J. Sabatausko kandidatūrą į šalies generalinius prokurorus.

Šis klausimas turėtų būti svarstomas penktadienį šaukiamoje Politinėje taryboje.

Be to, pasigirdo ir kitas siūlymas – dauguma Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto narių bei valdančiųjų socialdemokratų ir „tvarkiečių“ frakcijų seniūnai siūlo keisti generalinio prokuroro skyrimo tvarką. Iš prezidento norima atimti teisę parinkti kandidatą į šį postą ir perduoti ją Vyriausybei.

Konstitucijoje numatoma, kad generalinį prokurorą skiria ir atleidžia prezidentas Seimo pritarimu.