Prezidentė, susipažinusi su prokurorų pateikta informacija apie Teisėjų etikos kodekso neatitinkančius teisėjo veiksmus bendraujant su proceso dalyviais jo nagrinėjamoje byloje ir grubius teisėjų elgesio principų pažeidimus, nusprendė, kad R. Skirtūnas pažemino teisėjo vardą ir inicijavo jo atleidimą.

Šiuo metu sprendžiamas ir teisėjo R.Skirtūno patraukimo baudžiamojon atsakomybėn klausimas. Generalinio prokuroro kreipimąsi dėl teisėjo teisinės neliečiamybės panaikinimo svarsto Seimas.

Specialiųjų tyrimų tarnyboje (STT) atliekamas ikiteisminis tyrimas dėl prekybos poveikio, kyšininkavimo ir papirkimo. Tyrimo metu nustatyta, kad Vilniaus miesto 1 apylinkės teismas praėjusių metų gruodžio 12 d. priėmė nuosprendį baudžiamojoje byloje, kuriuo Laimonas Jurgelevičius pripažintas kaltu padaręs nusikalstamas veikas dėl sukčiavimo bei dokumentų klastojimo ir jam buvo paskirta 3 metų ir 2 mėnesių laisvės atėmimo bausmė. Nuteistasis kartu su savo advokatu Vitoldu Petravičiumi š. m. sausio 2 d. per apylinkės teismą padavė apeliacinį skundą, kuris sausio 13 d. buvo gautas Vilniaus apygardos teisme, primena ELTA.

"Surinkti duomenys leidžia manyti, kad dar iki skundo padavimo advokatas V. Petravičius, veikdamas L. Jurgelevičiaus sutikimu ir prašymu, Vilniaus apygardos teismo baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjui R. Skirtunui pasiūlė ir susitarė duoti 30 tūkstančių litų kyšį už veiksmus, kad į trijų teisėjų kolegiją L. Jurgelevičiaus baudžiamajai bylai apeliacine tvarka nagrinėti būtų paskirtas būtent jis - R. Skirtunas ir už palankių L. Jurgelevičiui proceso sprendimų priėmimą minėtoje baudžiamojoje byloje", - Seime sakė Darius Valys.

Pasak jo, įtariama, kad teisėjas R. Skirtunas ėmėsi veiksmų, kad būtent jis būtų paskirtas į teisėjų kolegiją, nagrinėsiančią minėtą L. Jurgelevičiaus baudžiamąją bylą.

"Teismų informacinėje sistemoje fiksuota, kad š. m. sausio 24 d. byla atiduota teisėjui, ir š. m. kovo 13 d. paskirtas teisiamasis posėdis. Į trijų teisėjų kolegiją įtrauktas ir R. Skirtunas, kuris vėliau paskirtas pranešėju šioje byloje. Antrasis teismo posėdis paskirtas š.m. balandžio 20 d. Pagrįstai įtariama, kad teisėjas R. Skirtunas užtikrino advokatą V. Petravičių, kad byloje viskas turėtų būti gerai, o V. Petravičius š.m. balandžio 10 d. R. Skirtuno darbo kabinete perdavė pastarajam 30 tūkstančių litų, kurie tą pačią dieną kratos metu buvo paimti iš teisėjo darbo kabinete, Vilniaus apygardos teisme. Ikiteisminio tyrimo metu surinkta pakankamai duomenų, leidžiančių manyti, kad Vilniaus apygardos teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjas R. Skirtunas padarė nusikalstamą veiką, numatytą Lietuvos Respublikos Baudžiamojo kodekso 225 straipsnio 2 dalyje", - sakė generalinis prokuroras D. Valys.

Pagal Seimo statutą, Seimas sudarė laikinąją tyrimo komisiją dėl sutikimo suvaržyti Vilniaus apygardos teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjo R. Skirtuno laisvę. Už tokį nutarimą balsavo 86, susilaikė 1 Seimo narys.

Komisijai, kurioje dirba 12 Seimo narių, vadovaja konservatorius Vaidotas Bacevičius.

Komisijai pavesta tyrimą atlikti iki balandžio 19 d.