Tokios „konsultacijos“ nebuvo nemokamos – kad greičiau gautų leidimus laikinai gyventi Lietuvoje, užsieniečiai savo advokatams mokėdavo solidų atlygį, o teisininkas šiais pinigais pasidalindavo su Migracijos departamente tuo metu dirbusios Teisės, tarptautinio bendradarbiavimo ir personalo skyriaus vedėjos pavaduotojos sutuoktiniu.

Ikiteisminį tyrimą atlikusi Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) ir Vilniaus apygardos prokuratūra teigia nustačiusi, kad Migracijos departamente vyko nešvarūs dalykai – kaltinimai dėl prekybos poveikiu pareikšti penkiems asmenims.

Net 21 tomą sudaranti baudžiamoji byla atsidūrė Vilniaus miesto apylinkės teisme, tačiau ją pirmadienį nagrinėti turėjusi teisėja Ainora Kornelija Macevičienė kol kas negalėjo pradėti gilintis į visas aplinkybes – dėl užimtumo kitose bylose į pirmąjį posėdį neatvyko trys advokatai. Teisėjai beliko suderinti kitų posėdžių datas – kas dėjosi departamente, bus pradėta aiškintis birželio 9-ąją.

Prokurorų kaltinimų dėl prekybos poveikiu sulaukė advokato padėjėju dirbantis Agnius Ismailovas, verslininkas Miroslavas Romančikas, Migracijos departamente dirbusi jo žmona Renata Romančikienė bei buvusios jos kolegės Audronė Jusevičienė ir Agnė Urnavičienė.

Anksčiau prokuratūra yra pranešusi, kad, ikiteisminio tyrimo duomenimis, advokato padėjėjas A. Ismailovas Vilniuje siekė, jog M. Romančikas, pasinaudodamas savo pažintimis, paveiktų Migracijos departamento darbuotojus, jog kai kuriems užsieniečiams būtų greičiau nei kitiems išduoti leidimai laikinai gyventi Lietuvoje. Už šią tarpininkavimo „paslaugą“ M. Romančikui galimai buvo mokama nuo 100 iki 300 eurų. 

„Pasinaudojant kai kurias departamento darbuotojais, kuriems galimai buvo sumokėtas kyšis, buvo bandoma paveikti tuos departamento darbuotojus, kurie nagrinėjo užsieniečių dokumentus“, – pranešė prokuratūra. Anot jos, tyrimo metu nebuvo surinkta duomenų, kad tiesiogiai prašymus nagrinėjusiems buvo mokamas neteisėtas atlygis.

Bylos duomenimis, buvo siekiama paspartinti dokumentų išdavimą keliolikai užsieniečių. 

Kokia kaltinamųjų pozicija dėl surinktų kaltinimų, dar neaišku, tuo metu motinystės atostogose buvusi departamento darbuotoja A. Urnavičienė pripažįsta kaltę. „Jai inkriminuojami du epizodai, esame pateikę prašymą dėl atidavimo laiduotojo atsakomybėn pagal laidavimą“, – sakė jai atstovaujanti advokatė Rūta Geržonienė.

„A. Urnavičienė nieko nežadėjo, jos paprašė, kad paskambintų skyriaus vedėjai ir paklaustų, ar yra pateikti visi dokumentai dėl leidimo gyventi Lietuvoje – ji skambino pora kartų, – pabrėžė advokatė. – Jokių pažadų, kad jai duos ar neduos, nėra. Kitiems – yra.“

Advokatė neslėpė, kad jos klientei R. Romančikienė per du kartus yra davusi po kelis šimtus litų, tačiau šie pinigai nebuvo joks tarpininkavimo mokestis, o tik skola – esą kolegė dažnai skolinosi pinigus.

„Jai visada trūko pinigų“, – sakė advokatė.

Kai kurių šaltinių teigimu, viena įtariamųjų mėgo prabangą, o atlyginimas departamente nebuvo didelis, todėl ji esą ir galėjo ryžtis padėti užsieniečiams kuo greičiau gauti leidimus gyventi Lietuvoje.

Ikiteisminį tyrimą pareigūnai pradėjo dar 2012 metų rudenį. Šiuo metu teisme nagrinėjama dar viena byla dėl tarpininkavimo kyšininkaujant – prokurorų kaltinimų sulaukė advokatas Arūnas Merkys ir buvęs advokato padėjėjas Ignotas Ungaila.

Šioje byloje nustatyta, kad buvo siekiama pagreitinti 47 užsienio piliečių prašymų nagrinėjimą. Už tai buvo sutarta sumokėti po tūkstantį litų už kiekvieną asmenį. Labiausiai tuo buvo suinteresuoti Gruzijos piliečiai.

A. Merkio žmona Irena Merkienė dirba Migracijos departamento Bendrųjų reikalų skyriuje.

Tyrėjai nustatė, kad nusikalstamos veikos buvo įvykdytos nuo 2012-ųjų kovo 8-osios spalio 9-osios – už pinigus A. Merkys turėjo paveikti Migracijos departamento Imigracijos reikalų skyriaus vedėją Violetą Rožkovienę. Jai buvo perduota ne mažiau kaip 3,6 tūkst. Lt. Tai pareigūnai užfiksavo vedėjos darbo kabinete įrengę pasiklausymo ir stebėjimo aparatūrą.

Jeigu teisme bus įrodyti kaltinamiesiems inkriminuojami kaltinimai, jiems grės bauda arba laisvės apribojimas, arba areštas, arba laisvės atėmimas iki ketverių metų.