„Mažamečiai yra vieni jautriausių teismuose apklausiamų liudytojų. Jų apklausai taikomi specialūs reikalavimai, – teigia patikrinimą inicijavęs R. Norkus. – Teisėjai ir teismo psichologai turi atjausti mažuosius ir siekti apsaugoti juos nuo nemalonių išgyvenimų teismo posėdžių salėje. Kaip šiuo atveju vyko teismo posėdis, ar buvo laikomasi įstatyme numatyto vaiko apklausos reglamentavimo, atsakys tikslinis patikrinimas.“

Kaip pranešė Nacionalinė teismų administracija (NTA), tikslinį teisėjų veiksmų patikrinimą atliksiančios komisijos pirmininku paskirtas LAT teisėjas Gintaras Goda. Kiti jos nariai – LAT teisėjai Janina Stripeikienė ir Eligijus Gladutis.

DELFI penktadienį paskelbė publikaciją apie vieną baisiausių bylų Lietuvoje – kaip tėvas seksualiai prievartavo ir smurtavo prieš savo mažametį sūnų. Seksualinę prievartą berniukas pirmą kartą namuose patyrė, kai šiam tebuvo vos ketveri metukai.

Vaiko tėvui, kuris šį prievartavo daugiau kaip trejus metus, ir to nepastebėjo net socialiniai darbuotojai, teismas skyrė penkerių metų laisvės atėmimo bausmę.

Mažamečiui vaikui pagalbą teikiančios Lietuvos „Carito“ programos „Pagalba prostitucijos ir prekybos žmonėmis aukomis“ koordinatorė Kristina Mišinienė DELFI prisipažino buvusi priblokšta, kaip vaikas buvo apklausinėjamas Lietuvos apeliaciniame teisme.

„Reikia nuoširdžiai pripažinti, jog šio vaiko atvejis, mūsų sprendimas teikti jam pagalbą, samdyti abejose instancijose jam atstovaujantį advokatą, atvėrė mums tikrą prarają, egzistuojančią mažų miestelių tarnybų, globos įstaigų darbe, susidūrėme ir su vaiką gniuždančia apklausa Lietuvos apeliaciniame teisme, kai teisėjas nusprendė pats, be jokių jam „trukdančių psichologų“ pilnoje svetimų žmonių salėje apklausti klykiantį vaiką. Pažvelgus į tą prarają – sukasi galva“, – sakė K. Mišinienė.

Visą straipsnį galite perskaityti paspaudę šią nuorodą.