„Toks poelgis ne tik žemina teisėjo vardą, bet ir kelia grėsmę visuomenes saugumui, – sakė D. Grybauskaitė, kurios komentarą specialiai DELFI perdavė Prezidentūros spaudos tarnyba. – Teisėjams keliami labai aukšti profesionalumo ir moralės standartai, todėl net menkiausias su teisėjo etika prasilenkiantis elgesys menkina žmonių pasitikėjimą teisingumu.“

Pasak D. Grybauskaitės, teisėjo mantija įpareigoja elgtis garbingai, todėl tolesnei situacijai įvertinti reikia teisėjų savivaldos principingo požiūrio ir vertinimo.

Tiesa, po pirmojo atvejo, kai teisėjui V. Paškevičiui buvo nustatytas 1,86 prom. girtumas, Teisėjų taryba nesiryžo iš karto pritarti prezidentės dekretui ir atleisti teisėją dėl vardo pažeminimo, nes esą jam iškeltoje byloje teismas kol kas nėra priėmęs sprendimo. Tuo metu teismas sako, kad bausti teisėjo negali, nes neturi Seimo sutikimo, o į šį generalinis prokuroras kol kas nesikreipė.

„Prezidentė kitą savaitę pakartotinai kreipsis į Teisėjų tarybą dėl Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėjo V. Paškevičiaus atleidimo“, – pažymi Prezidentūra. Būtent po savaitės yra suplanuotas paskutinysis dabartinės Teisėjų tarybos posėdis.

„Prezidentė ypatingą dėmesį skiria teismų veiklos skaidrinimui bei labai griežtai vertina bet kokius teisėjų aplaidumo, netinkamo elgesio atvejus“, – atsakydama į DELFI klausimus nurodė Prezidentūra.

Jeigu V. Paškevičius būtų atleistas dėl teisėjo vardo pažeminimo, jis netektų valstybinės pensijos.

Teisėjų tarybos pirmininkas Egidijus Laužikas sakė, kad V. Paškevičiaus atleidimo klausimas bus svarstomas kitą savaitę. Jis pažymėjo, kad asmeniškai yra įsitikinęs, jog V. Paškevičių buvo galima atleisti ir prieš tris savaites, tačiau dauguma teismų savivaldos atstovų laikėsi kitokios pozicijos.

„Man nesuprantama, kaip žmogus gali taip neatsakingai elgtis, asmeniškai mane ši žinia (kad vėl įkliuvo neblaivus – aut. past.) labai sukrėtė, neabejotinai toks teisėjo elgesys tik diskredituoja visą teismų sistemą“, – sakė Teisėjų tarybos vadovas.

Tuo metu Teisėjų tarybos narė Diana Labokaitė anksčiau DELFI buvo publikavusi savo poziciją, dėl ko taryba neskubėjo priimti sprendimo dėl V. Paškevičiaus atleidimo.

„Teisėjų Taryba sako: leiskime teismui, kuris nagrinės teisėjui iškeltą administracinio teisės pažeidimo bylą, ramiai ir netrukdomai atlikti savo darbą – išnagrinėti faktus, įvertinti įrodymus ir surašyti nutarimą. Nutarimu bus konstatuota, kas kokius veiksmus atliko. Kai nutarimas bus priimtas, Taryba balsuos dėl patarimo prezidentei atleisti teisėją arba neatleisti. Iki tol teisėjas yra nušalintas nuo pareigų ir didesnės žalos padaryti nei sau, nei kitiems jau negali.

Kiekvienas turi teisę į nešališką teismą, nesvarbu, ar yra kaltinamas nužudymu ar vairavimu būnant neblaiviu. Nesvarbu, ar tai yra krovėjas, ar teisėjas. Nesvarbu, ar tą teismą, bandantį būti nešališku, kas nors spaudžia, filmuoja, persekioja, gėdija ir kitaip nepagrįstai užpuldinėja. Pagaliau, nėra taip svarbu, ar nešališkas teismas užtruks mėnesiu ilgiau ar trumpiau.“

Prezidentė V. Paškevičiaus įgaliojimus sustabdė rugsėjo 26 d. iki bus priimtas sprendimas dėl jo atleidimo.