Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas nuolatinio vadovo neturi jau beveik dvejus metus – nuo 2015 metų. Pirmininko pareigas laikinai eina šio teismo teisėjas Irmantas Jarukaitis.

Nacionalinė teismų administracija skelbia, kad atrankoje į Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo pirmininko pareigas dalyvauja keturi pretendentai: laikinasis vadovas I.Jarukaitis, taip pat du šio teismo teisėjai – Ramūnas Gadliauskas ir Veslava Ruskan. Šį postą norėtų užimti dabar Aukščiausiojo Teismo teisėjo pareigas einantis ir neseniai valstybinį apdovanojimą gavęs Gintaras Kryževičius.

Pretendentų į teisėjus atrankos komisijos posėdis dėl šios pareigybės numatytas kovo 20 dieną.

Išrinkti vadovą Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui bandyta dar 2016 metais, tačiau per metus neatsirado antro kandidato vadovauti šiam teismui. Prezidentės Dalios Grybauskaitės atstovai teigia, šalies vadovė negalėjo skirti naujo pirmininko, nes ji negali rinktis iš vieno žmogaus.

Keturi kandidatai dalyvauja atrankoje ir į Vilniaus apygardos administracinio teismo pirmininko pareigas. Vadovauti šiam teismui norėtų dabar Vilniaus rajono apylinkės teismo pirmininkės pareigas einanti Jolanta Bagdonienė. Antrą kadenciją dirbti norėtų ir buvusi šio teismo pirmininkė Ina Kirkutienė. Į vadovo pareigas pretenduoja taip pat dvi šio teismo teisėjos – Jolanta Malijauskienė bei Egidija Puzinskaitė.

Į Marijampolės rajono apylinkės teismo pirmininko pareigas pretenduoja šios teismo teisėja Eridana Paltanavičienė bei Kauno apylinkės teismo pirmininko pavaduotoja Laima Šeputienė.

Tuo metu kandidatai į Vilniaus apygardos teismo vadovo pareigas kol kas nepaskelbti. Asmenų, ketinančių dalyvauti atrankoje į šias pareigas, sąrašas bus sudarytas iki balandžio 7 dienos.

Visuotiniame teisėjų susirinkime kalbėjusi prezidentė D.Grybauskaitė sakė, kad teismuose jau atnaujinta 80 proc. vadovų, atėjo dirbti daugiau negu 25 proc. naujų teisėjų.

„Matomi pokyčiai teismų sistemoje yra susiję ir su teismų vadovų kaita. Teismo vadovas yra teismo administratorius, jam taip pat keliami aukšti reikalavimai. Pastaraisiais metais vadovų iniciatyva kai kuriuose teismuose atlikti patikrinimai padėjo išaiškinti anksčiau klestėjusias negeroves ir pažeidimus“, – BNS sakė prezidentės patarėja teisės klausimais Rasa Svetikaitė.

Lietuvoje veikia 62 bendrosios kompetencijos teismai ir specializuoti teismai. Teismuose kas dieną išnagrinėjama vidutiniškai 1500 bylų. Daugiau kaip 770 teismuose dirbančių teisėjų talkina beveik 3000 teisėjų padėjėjų.