„Tik saugus, savo teises ir pareigas žinantis liudytojas gali būti patikimas ir padėti įvykdyti teisingumą, – teigia savanorių tinklo iniciatorė Nacionalinės teismų administracijos direktorė Reda Molienė. – Iš daugiau kaip 100 norinčių tapti teismo savanoriais atrinkome 60, kuriuos galite sutikti Lietuvos apeliaciniame, Vilniaus miesto apylinkės, Vilniaus apygardos, Panevėžio apygardos, Klaipėdos miesto apylinkės, Šiaulių apygardos ir Šiaulių apylinkės teismuose“.

Savanoriams nėra keliami specialūs išsilavinimo reikalavimai, tačiau jie yra išklausę specialius mokymus ir turi reikiamų žinių apie teismų sistemą ir teismo procesą, liudytojų ir nukentėjusiųjų teises ir pareigas, gerai pažįsta teismo patalpas, žino, kaip bendrauti su sunkius išgyvenimus patyrusiais žmonėmis ir teikti reikiamą pagalbą teismų lankytojams.

Visą birželio mėnesį Žmogaus studijų centro organizuojamuose mokymuose dalyvavę savanoriai mokėsi ne tik užmegzti pokalbį įvairiose situacijose, bet ir kaip spręsti keblias ir konfliktines situacijas su teismo lankytojais, gilino savo teisines žinias.

„Man pačiai teko liudyti teisme. Nerimavau dėl klausimų, kokie jie bus, ką reikės sakyti, nes ne viską tiksliai prisiminiau... Taip pat buvo nejauku, nes žinojau, kad teismo patalpose galėjau susidurti su kaltinamuoju. Atsiradus galimybei, nutariau padėti kitiems, atsidūrusiems panašioje situacijoje.“ – apie savo savanorystės teisme pradžią, pasakoja teisę studijuojanti savanorė Rasa.

Nuo šiol galima iš anksto užsiregistruoti dėl susitikimo su teismo savanoriu patogiu metu ar susitikti net prieš pat posėdį atvykus į teismą ir pasiteiravus registratūroje. Savanorius galima sutikti teismo koridoriuose (atpažinsite teismo savanorį iš jų nešiojamo specialaus ženklo su užrašu „SAVANORIS“) ir specialiai tam pritaikytuose kabinetuose, kuriuose galima palaukti teismo posėdžio pradžios, nusiraminti bei susikaupti prieš jį, rašoma Nacionalinės teismų administracijos pranešime.

Dėl susitikimo su teismo savanoriu galima tartis paskambinus telefonu į teisme veikiančią Savanorių tarnybą:

Vilniaus miesto apylinkės teismas, tel. (8 5) 213 5267;

Lietuvos apeliacinis teismas, tel. (8 70) 663 685;

Vilniaus apygardos teismas, tel. (8 5) 268 8037;

Šiaulių apygardos teismas, tel. Tel. (8 65) 216 037;

Šiaulių apylinkės teismas, tel. (8 41) 596 068;

Klaipėdos miesto apylinkės teismas, tel. (8 46) 397 100;

Panevėžio apygardos teismas, tel. (8 45) 454 555 arba tel. (8 45) 468 765.