Pasak Teisėjų tarybos ir Lietuvos  Aukščiausiojo Teismo pirmininko Gintaro Kryževičiaus, šis portalas – labai svarbus žingsnis kuo daugiau valstybės teikiamų paslaugų perkeliant į elektroninę erdvę ir kartu puiki priemonė byloms nagrinėti kokybiškiau ir operatyviau.

„Esu aktyvus šio portalo palaikytojas, jo nauda ir patogumu įsitikinau per keleto mėnesių sistemos išbandymo laikotarpį. Ši perspektyvi naujovė tikrai palengvins žmonių ir organizacijų dalyvavimą bylose, padės taupyti dokumentų rengimo, siuntimo ir žyminio mokesčio išlaidas. Teismų paslaugos bus lengviau pasiekiamos. Įsivaizduokime, kiek rūpesčių sumažės bylos dalyviui, jei, tarkime, jis gyvena Londone, o byla nagrinėjama Vilniuje“, – tvirtino G.Kryževičius.

Prisijungti prie elektroninės teismų sistemos nuo liepos 1 d. galima per elektroninę bankininkystę, naudojantis asmens tapatybės kortele su elektroniniu parašu arba gavus tiesioginius prisijungimo duomenis iš teismo.

Portalo logotipą išrinko DELFI skaitytojai – geriausiu pripažintas Vilniaus dailės akademijos Grafinio dizaino katedros studento Augustino Paukštės kurtas ženklas.

Gyventojai ir įmonės galės patys pateikti teismui prašymus, ieškininius pareiškimus, paaiškinimus pagal  standartinius dokumentų ruošinius, kurių sistemoje bus per devyniasdešimt.  Priedus prie dokumentų, užuot siuntus į teismą paštu, pakaks nuskenuoti. 

Pasirinkusieji elektroninį bylos nagrinėjimo būdą ne tik sutaupys dokumentų rengimo, spausdinimo, siuntimo ar vykimo į teismą išlaidas, bet ir mokės ketvirtadaliu mažesnį žyminį mokestį. 

Iki šiol susipažinti su bylos medžiaga, posėdžių įrašais, gauti dokumentų kopijas buvo galima tik nuvykus į teismą. Nuo šiol bylų dalyviai galės internete matyti ir elektroninius dokumentus, stebėti bylos nagrinėjimo eigą – nuo dokumentų teismui pateikimo iki teismo sprendimo priėmimo.

Informaciją apie įvykius byloje portalo vartotojai turės galimybę gauti elektroniniais laiškais ir žinutėmis mobiliajame telefone, informuoja Nacionalinė teismų administracija.

Advokatas, Vilniaus universiteto Teisės fakulteto docentas, Rimantas Simaitis įsitikinęs, jog sistema leis greičiau ir patogiau susipažinti su bylos medžiaga visiems bylos dalyviams, taupyti laiką ir išlaidas, skirtas žyminiam mokesčiui, vykimui į teismą ir dokumentų ruošimui bei siuntimui. 

„Kiek ši sistema naudinga konkrečiam žmogui, priklausys nuo jo paties sumanumo ir įsigilinimo į bylą, kurioje dalyvauja.  Tikiu, kad šis portalas sutaupys nemažai teisininkų laiko ir pastangų, kurias jie galės skirti bylos esmei“, – teigia dr. R. Simaitis.

Panašūs teismų portalai veikia daugelyje Europos Sąjungos šalių.  Lietuvos teismų elektroninių paslaugų portalas buvo kuriamas vienerius metus. Projektą įgyvendino Nacionalinė teismų administracija ES struktūrinių fondų lėšomis.