Patikrinimą teisme atlikęs VSD buvo nurodęs iki liepos mėnesio 3 dienos organizuoti leidimų dirbti su slapta informacija išdavimą visiems LVAT teisėjams. LVAT pirmininkas laikosi pozicijos, jog Konstitucija užtikrina teisėjo teisę susipažinti su byloje esančia slapta informacija, ir tam nereikia atskiro leidimo.

"Po atlikto patikrinimo VSD mane, LVAT pirmininką, įpareigojo organizuoti leidimų dirbti ar susipažinti su įslaptinta informacija išdavimą teisėjams. Su šiuo VSD sprendimu nesutinku", - LVAT išplatintame pranešime cituojamas R.Piličiauskas.

Teisėjas remiasi Konstitucinio Teismo (KT) sprendimu, kad negali būti tokios teisinės situacijos, kad teismas, nagrinėdamas bylą, negalėtų susipažinti su byloje esančia valstybės paslaptį sudarančia informacija.

"Konstitucinis Teismas yra konstatavęs, kad teisėjo, nagrinėjančio bylą, teisė susipažinti su valstybės paslaptimi pagrindžiamas Konstitucijos 109 straipsniu ir 117 straipsniu, taip pat kad teisėjo teisę susipažinti su bylos nagrinėjimui reikalingomis žiniomis, sudarančiomis valstybės paslaptį, nulemia ne teisėjo pareigų įrašymas į tam tikrų pareigų sąrašą, bet teismo kaip valstybės institucijos funkcija vykdyti teisingumą", - rašoma pranešime.

Pranešime LVAT pirmininkas pažymi, kad skundas teismui dėl VSD išvadų "nereiškia, kad VSD daro spaudimą kuriose nors LVAT nagrinėjamose bylose".

"Tikėtina, jog poziciją, kad teisėjai turi teisę susipažinti su įslaptinta informacija tik jei turi Valstybės ir tarnybos paslapčių įstatymo nustatyta tvarka išduotą leidimą, lemia būtent šis įstatymas. Vis dėlto esu įsitikinęs, kad galiojantis teisinis reguliavimas nėra suderinamas su Konstitucijos reikalavimais. (...) Mano pasirašytas skundas teismui yra ir siekis paskatinti teisinę diskusiją dėl konstitucinių mūsų valstybės gyventojų teisių, jų apimties bei būtinų įstatymų pakeitimų", - R.Piličiauskas cituojamas pranešime.

LVAT jau anksčiau yra kreipęsis į KT dėl teisėjų teisės dirbti su įslaptinta informacija išaiškinimo. Konstitucinis Teismas 2007 metų gegužės 15 dienos nutarimu yra paskelbęs, kad bylą nagrinėjančio teisėjo teisė susipažinti su valstybės paslaptimi grindžiama Konstitucija, o jo teisę susipažinti su bylos nagrinėjimui reikalingomis žiniomis, sudarančiomis valstybės paslaptį, nulemia ne teisėjo pareigų įrašymas į tam tikrų pareigų sąrašą, bet teismo, kaip valstybės institucijos, funkcija vykdyti teisingumą.

LVAT teisėjų kolegija yra sustabdžiusi administracinės bylos dėl Vitalijaus Gailiaus atleidimo iš Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) vadovo pareigų nagrinėjimą iki Konstitucinis Teismas išnagrinės šį prašymą.

Bylą nagrinėjantis teismas prašė VSD ir Antrojo operatyvinių tarnybų departamento pateikti įslaptintą medžiagą, tačiau šios institucijos teismui pateikė tik dalį.

"Tikimasi, kad Konstitucinio Teismo išaiškinimas padės atsakyti, ar atsakovas VSD ir trečiasis suinteresuotas asmuo Krašto apsaugos ministerija (Antrasis operatyvinių tarnybų departamentas) tinkamai aiškina ir vykdo Konstitucijos nuostatas, ar pagrįstai atsisako pateikti teismui – administracinę bylą nagrinėjančios teisėjų kolegijos teisėjams – įslaptintus įrodymus, kai to reikia teisingumui nagrinėjamoje byloje įvykdyti", - tuomet pranešė LVAT.

LVAT nagrinėja V.Gailiaus atleidimo iš FNTT direktoriaus pareigų bylą. Vilniaus apygardos administracinis teismas praėjusių metų gruodžio pradžioje paskelbė, kad V.Gailius iš FNTT vadovo pareigų atleistas neteisėtai. Į Seimą pernai spalį išrinktam V. Gailiui teismas taip pat priteisė 25 tūkst. litų kompensaciją neturtinei žalai atlyginti, 42 tūkst. litų išeitinę kompensaciją ir 67 tūkst. litų už priverstinę pravaikštą, tačiau nusprendė, kad jis neturi būti grąžintas į pareigas. Vidaus reikalų ministerija šį sprendimą apskundė LVAT.

V.Gailius iš pareigų buvo atleistas 2012 metų vasarį kartu su pavaduotoju Vytautu Giržadu. Juos atleido tuometinis vidaus reikalų ministras liberalcentristas Raimundas Palaitis, šį žingsnį motyvavęs Valstybės saugumo departamento medžiaga. Anksčiau šie pareigūnai tikrinti poligrafu dėl informacijos apie banką "Snoras" atskleidimo.