Bendrai Europoje drausmės procedūros teisėjams nėra dažnai taikomos, tuo tarpu Lietuvoje, Norvegijoje, Ukrainoje, Gruzijoje ir Moldovoje iš šimto teisėjų net penkiems yra inicijuojami drausminės atsakomybės procesai, praneša Nacionalinė teismų administracija.

Lietuva minėtame teisingumo sistemų vertinime išsiskiria ne tik dideliu inicijuojamų drausmės procedūrų skaičiumi teisėjams, bet ir itin plačia kontrolės sistema. CEPEJ vykdant teisingumo vykdymo kontrolę, rekomenduoja Europos valstybėms atlikti periodinius teisingumo kokybės vertinimus ir kasmet teikti visuomenei ataskaitas. Tuo tarpu Lietuvoje teismų sistema ne tik rengia ir visuomenei teikia kasmetines ataskaitas, bet ir vykdo nuolatinį teismų sprendimų stabilumo vertinimą, vykdo gaunamų bylų, sprendimų, atidėtų bylų ir teismo proceso trukmės kontrolę. Tokia išsami teismų veiklos kontrolės sistema veikia dar 16 kitų Europos šalių.

Palyginus su kitomis Europos Tarybos valstybėmis, Lietuvoje esančių teisėjų skaičius neviršija vidurkio. Remiantis CEPEJ pateiktais duomenimis, 100 tūkst. Lietuvos gyventojų tenka beveik 24 teisėjai. Tuo tarpu Latvijoje – 21, o Estijoje – 17 teisėjų. Dideliu teisėjų skaičiumi išsiskiria Slovėnija ir Kroatija. Čia 100 tūkst. gyventojų tenka atitinkamai 50 ir 43 teisėjai.

Lietuva taip pat nepasižymi ir dideliu teismų skaičiumi šalies teritorijoje, šiuo metu Lietuvoje yra 62 teismai, kai tuo tarpu Kroatijoje 154, o Italijoje net 1378 teismai.

Lietuvos teisėjai, pagal CEPEJ duomenis, uždirba gerokai mažiau, nei daugumoje kitų Europos šalių. I instancijos teisėjo metinis atlyginimas eurais (neatskaičius mokesčių) siekia 18 072 eurų. Tuo tarpu vidutiniškai Europoje teisėjas uždirba 46 056 eurus per metus. Didžiausias atlygis Europos Tarybos šalyse atitenka teisėjams škotams – 150 106 eurų