J.Akstinas mano, kad yra atsakingas už situaciją, nes jis pats pasiūlė vakarienės vietą teismo kolektyvui, minint teismų įkūrimo jubiliejų.

„Dėl šios vakarienės apmokėjimo fakto kilus abejonių ir Specialiųjų tyrimų tarnybai pradėjus tyrimą, nusprendžiau trauktis iš pareigų. Manau, taip pasielgtų bet kuris teismo darbuotojas, kurio veiksmai keltų abejonių dėl teismo reputacijos. Tikiu, kad atsakingoms institucijoms baigus tyrimą, visos abejonės bus išsklaidytos,“ – teismo pranešime cituojamas J.Akstinas.

Trečiadienis yra paskutinė J.Akstino darbo diena Lietuvos apeliaciniame teisme. Teismo kanclerio funkcijas bus pavesta laikinai vykdyti pirmininko patarėjai.

„Manau, kad jis priimdamas sprendimą adekvačiai įvertino susiklosčiusią situaciją“, - sako Lietuvos apeliacinio teismo pirmininkas Egidijus Žironas.

Teismo vadovas pažymėjo, kad dės visas pastangas siekdamas susidariusią situaciją iki galo išaiškinti kuo greičiau. Penktadienį ji bus aptariama Teisėjų tarybos posėdyje.

Antradienį teismo pirmininkas E.Žironas patvirtino, kad sausį teisėjai, grįždami iš Kauno į Vilnių, sausį iš tikrųjų vakarieniavo pas vienu turtingiausių Kaišiadorių verslininkų įvardijamą Algimantą Radvilą. Dienraštis „Lietuvos rytas“ antradienį pranešė, kad verslininkui priklausančiame pramogų centre teisininkai vaišinti įvairiais patiekalais, alkoholiniais gėrimais, jiems grojo muzikantai.

Pasak E.Žirono, kavinę, kurioje galėtų pavakarieniauti teisėjai, iš anksto užsakė teismo kancleris. Jis už teisėjų vaišes iš asmeninių lėšų sumokėjo apie 1 tūkst. litų (290 eurų). Vakarieniavę teisėjai pinigų jam negrąžino, nes kancleris dalyvauja teisėjų gimtadieniuose.

Čekio už vakarienę kancleris neišsaugojo.

Egidijus Žironas
„Mes siūlėme jam pinigus, bet jis atsisakė paimti, čia mūsų vidinė atsiskaitymų specifika (...). Teisėjai, Civilinių bylų skyriaus teisėjai, viso teismo teisėjai kas pusmetį švenčia bendrą gimimo dieną iš savo lėšų, kancleris visuomet dalyvauja kaip svečias. Pusmetį - vieni svečiai, kiti šeimininkas, kitą pusmetį - priešingai“, - pasakojo E.Žironas.

Dienraščio teigimu, pakvietęs teisėjų bankete groti vietos vestuvių muzikantus Saulių Gervicką ir Edviną Girsą, verslininkas ne tik nesumokėjo jiems žadėtų 120 eurų, bet ir atlyginimo išdrįsusiems prašyti muzikantams ėmė grasinti susidorojimu.

E.Žironas sakė, kad muzikantai grojo neilgai ir muzika teisininkams ne itin patiko. Jis teigė, kad šeimininkas buvo atėjęs aplankyti svečių, buvo prisėdęs prie stalo.

Apeliacinio teismo pirmininkas patvirtino, kad įvykiu domėjosi Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Kauno valdybos pareigūnai.

Po dienraščio publikacijos jis kreipėsi į Teisėjų etikos ir drausmės komisiją ir kitas teismų savivaldos institucijas išaiškinimo, kur gali pietauti teisėjai.

Apeliacinio teismo pirmininkas E.Žironas iš pradžių teigė, kad jo vadovaujame teisme nenagrinėjamos su Kaišiadorių verslininku A.Radvila susijusios bylos. Tačiau viešai informaciją apie bylas skelbiančio portalo „eteismai“ duomenys rodo, kad šis teismas priėmė mažiausiai keturis sprendimus, susijusius su šia įmone.

Apeliacinio teismo atstovė spaudai K.Petrošienė pirmininko netikslų pasakymą pavadino „elementaria žmogiška klaida“.

Sausio 9 dieną Filharmonijoje Kaune buvo paminėtas Lietuvos apeliacinio teismo ir penkių apygardų teismų atkūrimo jubiliejus.

Po šventės 11 Apeliacinio teismo teisėjų užsuko į užeigą Kaišiadorių rajone.