Norėjau pasiteirauti, kaip iš tikrųjų yra su tuo sveikatos draudimu – ar neužtenka į Valstybines ligonių kasas nueiti po gimdymo su vaiko gimimo liudijimu ir tada susitvarkyti visus dokumentus?

Taip pat įdomu, kaip skaičiuojamas darbo stažas auginant vaiką? Be to, norėčiau sužinoti, jeigu augindama vaiką įsidarbinčiau sezoniniam darbui, kaip tada galiotų sveikatos draudimas nebedirbant? Jurgita

Atsako advokatas Irmantas BALSYS:

Vadovaujantis Sveikatos draudimo įstatymo (SDĮ) nuostatomis, moterys, kurioms įstatymų nustatyta tvarka suteiktos nėštumo ir gimdymo atostogos, ir nedirbančios moterys nėštumo laikotarpiu 70 dienų (suėjus 28 nėštumo savaitėms ir daugiau) iki gimdymo ir 56 dienos po gimdymo yra draudžiamos privalomuoju sveikatos draudimu.

Privalomuoju sveikatos draudimu taip pat draudžiamas vienas iš tėvų (įtėvių), auginantis vaiką iki 8 metų, taip pat vienas iš tėvų (įtėvių), auginantis du ir daugiau nepilnamečių vaikų.

SDĮ įtvirtinta, kad šie asmenys apdraustaisiais laikomi nuo statuso įgijimo dienos iki jo netekimo dienos.

Ligos ir motinystės socialinio draudimo stažą sudaro laikotarpiai, per kuriuos mokamos arba turėjo būti mokamos socialinio draudimo įmokos ligos ir motinystės socialiniam draudimui, taip pat per kuriuos apdraustasis asmuo gavo socialinio draudimo ligos, profesinės reabilitacijos, motinystės, tėvystės, motinystės (tėvystės pašalpas), ligos dėl nelaimingo atsitikimo darbe ar profesinės reabilitacijos, taip pat nedarbo socialinio draudimo išmokas.

Už asmenis, dirbančius pagal darbo sutartį, draudėjai moka 3 proc. dydžio privalomojo sveikatos draudimo įmokas nuo Valstybinio socialinio draudimo įstatymo nustatyta tvarka apskaičiuotų pajamų, nuo kurių skaičiuojamos socialinio draudimo įmokos.

Apdraustuoju valstybės lėšomis laikomas vienas iš tėvų (įtėvių), auginantis vaiką iki 8 metų, taip pat vienas iš tėvų (įtėvių), auginantis du ir daugiau nepilnamečių vaikų.

Taigi, kaip pažymima įstatyme, už asmenis, dirbančius pagal darbo sutartį, sveikatos draudimo įmoką moka draudėjai, tuo tarpu, jei vienas iš tėvų (įtėvių) nedirba, bet augina vaiką iki 8 metų ar du nepilnamečius vaikus, laikoma, kad jis yra apdraustas sveikatos draudimu valstybės lėšomis.

Ne vienerius metus Lietuvos teisininkų komentarus įvairiomis temomis publikuojantis naujienų portalas DELFI savo skaitytojams siūlo užduoti klausimus Jums aktualiais ir svarbiais klausimais – tikimės, kad profesionalių teisės ekspertų požiūris padės ne tik pasirinkti optimaliausią problemos sprendimo variantą, bet ir suteiks žinių, kaip ateityje išvengti nemalonių rūpesčių.

Savo klausimus prašome siųsti elektroniniu paštu: teise@delfi.lt.