Darbe man paaiškino, kad už 2011 m. turėsiu būtinai kada norėsiu pasiimti 14 d., išnaudoti likusias dienas visas kartu ar dalimis bei vėliau už 2012 m. taip pat imti 14 d., o kitas – dalimis. 

Norėčiau sužinoti, ar 14 kalendorinių dienų reikia atostogauti kartą per metus ir nesvarbu, už kuriuos metus - 2011 ar 2012, ar už kiekvienus darbo metus privalau atostogauti po 14 d.? Nijolė.

Atsako advokatų kontoros TRINITI LT advokatas Nerijus KASILIAUSKAS:

Darbo kodekso 172 straipsnis nustato, kad darbuotojo pageidavimu kasmetinės atostogos gali būti suteikiamos dalimis. Viena iš kasmetinių atostogų dalių negali būti trumpesnė kaip 14 kalendorinių dienų.

Iniciatyvos teisė rinktis atostogų suteikimą dalimis priklauso darbuotojui, bet tai nereiškia, kad darbdavys privalo suteikti atostogas pagal darbuotojo pasirinkimą.

Už pirmuosius darbo metus kasmetinės atostogos paprastai suteikiamos po 6 mėnesių nepertraukiamojo darbo toje įmonėje.

Nerijus Kasiliauskas
Už antruosius ir paskesnius darbo metus kasmetinės atostogos suteikiamos bet kuriuo darbo metų laiku pagal kasmetinių atostogų suteikimo eilę. Eilės sudarymo tvarka nustatoma kolektyvinėje sutartyje, o ten, kur tokia sutartis nesudaroma, kasmetinių atostogų suteikimo eilė nustatoma šalių susitarimu.

Tačiau aukščiau nurodyto reikalavimo, kad viena iš kasmetinių atostogų dalių negali būti trumpesnė kaip 14 kalendorinių dienų darbdavys su darbuotoju savo susitarimu negali pakeisti. Tai reiškia, kad likusi atostogų dalis gali būti suteikiama kad ir po vieną dieną.

Atkreiptinas dėmesys, kad įstatymas kalba apie vieną kasmetinių atostogų dalį ne trumpesnę kaip 14 kalendorinių dienų, o ne apie per kalendorinius metus suteikiamų atostogų dalį. Todėl įstatymo numatytais atvejais kasmetines atostogas perkėlus kitam laikui už kiekvienus darbo metus suteikiamų atostogų viena iš dalių turėtų būti ne trumpesnė kaip 14 kalendorinių dienų.

Juolab, kad kasmetinių atostogų tikslas yra darbuotojo darbingumo atstatymas, o reikalavimu, kad viena iš kasmetinių atostogų dalių būtų ne trumpesnė kaip 14 kalendorinių dienų, siekiama šį tikslą įgyvendinti.

Ne vienerius metus Lietuvos teisininkų komentarus įvairiomis temomis publikuojantis naujienų portalas DELFI savo skaitytojams siūlo užduoti klausimus Jums aktualiais ir svarbiais klausimais – tikimės, kad profesionalių teisės ekspertų požiūris padės ne tik pasirinkti optimaliausią problemos sprendimo variantą, bet ir suteiks žinių, kaip ateityje išvengti nemalonių rūpesčių.

Savo klausimus prašome siųsti elektroniniu paštu: teise@delfi.lt. Atsakymai bus išspausdinti DELFI.