Ar tai geriau daryti dar nebaigus statybų, ar geriau jau užregistravus namą?

Atsakant į Jūsų klausimus nurodytina, kad tikslingiausia būtų sudaryti notarinės formos dovanojimo sutartį, pagal kurią Jūsų vyro motina neatlygintinai perduotų turtą (žemės sklypą ir nebaigtą statyti statinį). Jūsų vyrui, bei ją vėliau įregistruoti viešame registre.

Pažymėtina, kad Lietuvos Respublikos Civilinis kodeksas (CK), priklausomai nuo sandorio sumos ir objekto, dovanojimo sutarties formai kelia atitinkamus reikalavimus. CK 6.469 str. nustatyta, kad dovanojimo sutartis, kai dovanojama didesnė kaip penkių tūkstančių litų suma, turi būti rašytinės formos, o nekilnojamojo daikto dovanojimo sutartis, taip pat dovanojimo sutartis, kurios suma didesnė kaip penkiasdešimt tūkstančių litų, turi būti patvirtinta notaro.

Notarinės dovanojimo sutarties formos nesilaikymas dovanojimo sutartį daro negaliojančia (CK 1.93 str. 3 d.). Nekilnojamojo daikto dovanojimo sutartį gali patvirtinti bet kuris šalies notaras, neatsižvelgiant į nekilnojamojo turto buvimo vietą.

Sudarant dovanojimo sutartį, notarui reikia pateikti dokumentus, patvirtinančius, kad nekilnojamasis turtas dovanotojui priklauso nuosavybės teise. Kadangi motinos turtas būtų dovanojamas sūnui, dovanojimo sandorį tvirtinančiam notarui reikės pateikti giminystės ryšius pagrindžiančius dokumentus (gimimo liudijimą).

Pagal CK 6.469 str. 3 d. nekilnojamojo daikto ar daiktinės teisės į jį dovanojimo sutartis teisines pasekmes tretiesiems asmenims sukelia tik tuo atveju, jei sutartis įregistruota viešame registre.

Sudarius nekilnojamojo turto dovanojimo sutartį ir apdovanotajam įgijus nuosavybės teisę į nekilnojamąjį turtą, pastarajam iškyla prievolė sumokėti gyventojų pajamų mokestį. Tačiau gyventojų pajamų mokesčio mokėti nereikia, kai turtas dovanojimo būdu yra gautas iš tėvų. Lietuvos Respublikos gyventojų pajamų mokesčio įstatymo 17 str. 1 d. 26 p. nurodoma, kad neapmokestinamos pajamos yra dovanojimo būdu gautos pajamos iš tėvų.

Sudaryti sandorį galite ir šiuo metu, nes dovanojimui įtakos neturi faktas, kad namas yra nebaigtas statyti, perleisti galima ir nebaigtą statyti statinį, atsižvelgiant į Lietuvos Respublikos statybos įstatymo 34 str. nuostatas.

Ne vienerius metus Lietuvos teisininkų komentarus įvairiomis temomis publikuojantis pagrindinis naujienų portalas DELFI savo skaitytojams siūlo užduoti klausimus Jums aktualiais ir svarbiais klausimais – tikimės, kad profesionalių teisės ekspertų požiūris padės ne tik pasirinkti optimaliausią problemos sprendimo variantą, bet ir suteiks žinių, kaip ateityje išvengti nemalonių rūpesčių.

Savo klausimus prašome siųsti elektroniniu paštu: teise@delfi.lt. Aktualiausi atsakymai bus išspausdinti DELFI.