Į DELFI skaitytojo klausimą atsako advokato padėjėja Rasa Vaičekauskytė.

Teismas, nutraukdamas santuoką, turi išspręsti visus sutuoktinių turtinių teisių ir pareigų klausimus, tarp kurių ir bendro turto padalijimo bei įsipareigojimų kreditoriams.

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas yra išaiškinęs, kad pagal Įsakomųjų ir paprastųjų vekselių įstatymą nereikalaujama, jog skolininko pasirašytas vekselis turėjo būti pasirašytas ir jo sutuoktinio. Taigi pasirašant vekselį nereikalingas rašytinis kito sutuoktinio sutikimas.

Pažymėtina, jog kilus ginčui, tik teismas pagal savo kompetenciją gali vertinti ir išspręsti, ar vieno sutuoktinio vardu sudarytas sandoris buvo būtinas šeimos poreikiams ir tik nuo vertinimo išvados priklauso, kas bus atsakingas už prievoles, kilusias iš tokio sandorio – jį sudaręs sutuoktinis ar sutuoktiniai solidariai. Pareiga įrodyti, kad sandoris buvo sudarytas šeimos interesais tenka šaliai, siekiančiai, kad vieno sutuoktinio sudaryto sandorio pagrindu atsiradusi turtinė prievolė būtų pripažinta bendrąja sutuoktinių turtine prievole.

Taigi šiuo atveju sutuoktinis byloje dėl santuokos nutraukimo turi pareigą įrodyti vekselio sudarymo aplinkybes ir ar pagal vekselį gautos lėšos buvo panaudotos šeimos interesams.

Rasa Vaičekauskytė
Atsižvelgdamas į pateiktus įrodymus teismas gali pripažinti sutuoktinio pasirašytą vekselį asmenine vyro prievole arba bendra solidaria sutuoktinių prievole.

Pateikiamas teisininko komentaras yra bendrojo pobūdžio ir negali būti traktuojamas kaip individuali teisinė konsultacija. Dėl detalesnės informacijos kreiptis el. paštu rasa@rasavaicekauskyte.lt.

Lietuvos teisininkų komentarus įvairiomis temomis publikuojantis pagrindinis naujienų portalas DELFI savo skaitytojams siūlo užduoti klausimus Jums aktualiais ir svarbiais klausimais – tikimės, kad profesionalių teisės ekspertų požiūris padės ne tik pasirinkti tinkamą problemos sprendimo variantą, bet ir suteiks žinių, kaip ateityje išvengti nemalonių rūpesčių.

Savo klausimus „Klausk teisininko“ prašome siųsti elektroniniu paštu: teise@delfi.lt. Į aktualiausius klausimus bus atsakyta DELFI.