Ar darbuotojo 2013 m. paimtos 14 nepertraukiamų atostogų dienų, į kurias įeitų 4 dienos iš 2012 m. ir 10 d. iš 2013 m. galėtų būti laikomos nepertraukiamomis 14 kalendorinių dienų atostogomis pagal darbo kodeksą?

Į DELFI skaitytojo klausimą atsako teisininkas Aleksandras KOVALEVSKIS.:

Siekiant, kad būtų užtikrintas tinkamas darbuotojo poilsio ir darbo režimas, įstatymai numato, kad kasmetinės atostogos suteikiamos tais pačiais darbuotojo darbo metais.

Darbo kodekso 174 str., reglamentuojantis kasmetinių atostogų perkėlimo tvarką, numato, kad darbuotojo prašymu arba sutikimu nepanaudotų kasmetinių atostogų dalis gali būti perkeliama ir pridedama prie kitų darbo metų kasmetinių atostogų.

Darbo sutarties šalims, darbdaviui ir darbuotojui, įstatymas leidžia susitarti dėl atostogų suteikimo tvarkos ir kiekvienos dalies trukmės, įstatymas numato vienintelį imperatyvų reikalavimą, kad viena iš atostogų dalių būtų 14 dienų nepertraukiamų atostogų per darbo metus.

Taigi, jei 2012 darbo metais darbuotojas neišnaudojo 4 dienų kasmetinių atostogų, jos gali būti pridedamos prie 2013 darbo metų kasmetinių 28 kalendorinių dienų trukmės atostogų. Pridėjus neišnaudotas atostogas laikoma, kad 2013 darbo metais darbuotojui priklauso jau 32 kalendorinių dienų trukmės kasmetinės atostogos.

Aleksandras Kovalevskis
Darbo kodeksas nenumato reikalavimo darbuotojui pirmiausia išnaudoti perkeltų kasmetinių atostogų dalį, todėl darbuotojui nėra privaloma išnaudoti perkeltas 4 dienas ir tik tada imti 14 dienų nepertraukiamų atostogų.

Be to, įstatymai nenumato, kad į nepertraukiamas 14 dienų trukmės atostogas negali įeiti iš kitų metų perkeltų atostogų dalis, todėl darbuotojas 2013 darbo metais gali pirmiausia imti 14 dienų atostogas ir jos bus laikomos nepertraukiamomis Darbo kodekso 172 straipsnio prasme.

Iš esmės, darbuotojas turi teisę pasirinkti kokiomis dalimis norėtų išnaudoti 2013 darbo metų 32 kalendorines dienas kasmetinių atostogų, svarbiausia, kad viena jų dalis būtų ne trumpesnė nei 14 dienų.

Ne vienerius metus Lietuvos teisininkų komentarus įvairiomis temomis publikuojantis pagrindinis naujienų portalas DELFI savo skaitytojams siūlo užduoti klausimus Jums aktualiais ir svarbiais klausimais – tikimės, kad profesionalių teisės ekspertų požiūris padės ne tik pasirinkti optimaliausią problemos sprendimo variantą, bet ir suteiks žinių, kaip ateityje išvengti nemalonių rūpesčių.

Savo klausimus prašome siųsti elektroniniu paštu: teise@delfi.lt. Aktualiausi atsakymai bus išspausdinti DELFI.