Ar gautas papildomas uždarbis, pavyzdžiui, už naktinį darbą už einamąjį mėnesį, kuris, pagal DK 186 str. 2d. yra laikomas kaip papildomas uždarbis, pridedamas prie pagrindinio darbo užmokesčio pagal DK 186 str. 2 d., kitą mėnesį turi būti įvertintas skaičiuojant kito mėnesio papildomą darbo užmokestį, pavyzdžiui, už naktinį darbą? Jeigu ne, tai smulkiau išaiškinkite kaip reikėtų suprasti šių straipsnių pakeitimą? Ar tai yra vienas ir tas pats, kaip ir buvo anksčiau, ar šių straipsnių esmė skiriasi?

Atsako advokatų kontoros „Žlioba & Žlioba“ advokatas Dovydas Cvetkovas.

Iš tiesų, nuo 2008 m. rugpjūčio 1 d. įsigaliojusi DK 193 str. ir 194 str. 2 d. redakcija skiriasi nuo galiojusios prieš tai. Nuo 2008 m. rugpjūčio 1 d. mokėjimas už viršvalandinį, nakties darbą, už darbą poilsio ir švenčių dienomis yra skaičiuojamas ne tik nuo pagrindinio darbo užmokesčio sulygto darbo sutartyje, bet ir nuo papildomų uždarbių, išmokamų darbuotojui už jo atliktą darbą.

DK 186 str. 2 d. nurodyti papildomi uždarbiai yra darbuotojui mokami priedai, priemokos, premijos, susijusios su atliekamu darbu ar darbo rezultatu.

Dovydas Cvetkovas
Tačiau pagal DK 186 str. 2 d. papildomu uždarbiu nėra laikomas darbo užmokestis už viršvalandinį, nakties darbą, už darbą poilsio ir švenčių dienomis.

Atkreiptinas dėmesys, jog DK 193, 194 straipsniai iki pakeitimo, įsigaliojusio nuo 2008-08-01, buvo pakeisti 2008-05-13 įstatymu Nr. X-1534 (įsigaliojo 2008-07-01).

Pagal DK 193, 194 str. pakeitimo įstatymą, galiojusį laikotarpiu 2008-07-01 – 2008-08-01, mokėjimas už viršvalandinį, nakties darbą, už darbą poilsio ir švenčių dienomis skaičiavosi nuo darbo užmokesčio, į kurį įėjo apmokėjimas už viršvalandžius, darbą naktį bei švenčių dienomis už paskutinius tris mėnesius. Tačiau netrukus tokio teisinio reguliavimo buvo atsisakyta.

Ne vienerius metus Lietuvos teisininkų komentarus įvairiomis temomis publikuojantis pagrindinis naujienų portalas DELFI savo skaitytojams siūlo užduoti klausimus Jums aktualiais ir svarbiais klausimais – tikimės, kad profesionalių teisės ekspertų požiūris padės ne tik pasirinkti optimaliausią problemos sprendimo variantą, bet ir suteiks žinių, kaip ateityje išvengti nemalonių rūpesčių.

Savo klausimus prašome siųsti elektroniniu paštu: teise@delfi.lt. Aktualiausi atsakymai bus išspausdinti DELFI.