Mūsų vaikai gyvena su manimi Jungtinėje Karalystėje, todėl čia bandžiau išsiieškoti alimentus, bet nesėkmingai – buvęs vyras oficialiai nedirba ir slepia nelegalų verslą. Ar įmanoma alimentus išsireikalauti Lietuvoje?

Į DELFI skaitytojos klausimą atsako advokatas Tomas Vagnorius.

Nutraukus santuoką, teismo sprendime yra išsprendžiamas ir išlaikymo teikimo vaikams klausimas. Iš skaitytojos klausimo matyti, jog vaikų tėvas gera valia neteikia išlaikymo, o išieškojimas Jungtinėje Karalystėje nedavė rezultatų, tačiau iš pateikto klausimo nėra aišku, kokios išieškojimo priemonės buvo naudojamos reziduojamoje šalyje.

Suprantama, jog šioje situacijoje vaikų motina turėtų bandyti išieškoti iš skolininko, išlaikymo vaikams skolą ir Lietuvoje.

Kuomet vienas iš tėvų neteikia išlaikymo, būtina kreiptis į teismą (kuriame priimtas sprendimas nutraukti santuoką) dėl vykdomojo rašto išdavimo (jei toks dar nebuvo išduotas). Prašymas pateikiamas laisva forma.

Teismas vykdomąjį raštą išduos ir atsiųs nurodytu adresu. Gautas vykdomasis dokumentas turi būti pateikiamas antstoliui, su kuriuo vėliau tęsiamas bendradarbiavimas.

Tomas Vagnorius
Vykdomąjį dokumentą antstolis vykdo pagal skolininko asmens gyvenamąją vietą, jo turto buvimo vietą arba jo darbo vietą, todėl į antstolį reikia kreiptis pagal jo aptarnaujamą teritoriją (antstolių darbo vietų sąrašą galima rasti internete.

Išieškojimas bus efektyvus tik tuo atveju, jei skolininkas Lietuvoje turi kokio nors turto, oficialių pajamų ar piniginių lėšų bankuose.

Atkreiptinas dėmesys, jog aptariamu atveju, išieškoma būtų visa išlaikymo įsiskolinimo suma, kurios nesumokėjo skolininkas, taip pat visi privalomi ir nesumokėti mokėjimai ateityje iki vaikas/ai sulauks pilnametystės.

Daugiau ir tikslesnės informacijos, prašau teirautis el. paštu – info@advokatasvagnorius.lt arba www.advokatasvagnorius.lt.

Ne vienerius metus Lietuvos teisininkų komentarus įvairiomis temomis publikuojantis pagrindinis naujienų portalas DELFI savo skaitytojams siūlo užduoti klausimus Jums aktualiais ir svarbiais klausimais – tikimės, kad profesionalių teisės ekspertų požiūris padės ne tik pasirinkti tinkamą problemos sprendimo variantą, bet ir suteiks žinių, kaip ateityje išvengti nemalonių rūpesčių.

Savo klausimus „Klausk teisininko“ prašome siųsti elektroniniu paštu: teise@delfi.lt. Aktualiausi atsakymai bus išspausdinti DELFI.