Kaip matyti iš klausimo, darbo sutartis su Jumis buvo nutraukta pradėjus darbdavio bankroto procedūrą, todėl pirmiausia, ką reikia pažymėti, tai kad ši darbo sutarties nutraukimo procedūra turėjo būti vykdoma laikantis bankroto įstatymų nuostatų.

Remiantis jomis įmonės bankroto administratorius per 3 darbo dienas nuo teismo nutarties iškelti įmonei bankroto bylą įsiteisėjimo raštu įspėja įmonės darbuotojus apie būsimą darbo sutarties nutraukimą ir po 15 darbo dienų nuo tokio įspėjimo nutraukia su darbuotojais sudarytas darbo sutartis.

Nutraukus darbo sutartį, atleistam darbuotojui turi būti išmokama jo dviejų mėnesių vidutinio darbo užmokesčio dydžio išeitinė išmoka. Savo kreditorinius reikalavimus dėl neišmokėto atlyginimo ar kitų su darbu susijusių išmokų darbuotojai turi pareikšti įmonės bankroto administratoriui.

Tokie reikalavimai turi būti tenkinami pirmąja eile, tačiau jiems neturi būti priskirtas apskaičiuotas, su darbo užmokesčiu susijęs gyventojų pajamų mokestis. Jis turi būti tenkinamas antrąja eile, kaip tai nustatyta Lietuvos Respublikos įmonių bankroto įstatyme.

Jei darbdavys yra nemokus įstatymų nustatyta tvarka ir sąlygomis darbuotojo reikalavimus, susijusius su darbo santykiais tenkina garantinė institucija – Garantinis fondas.

Garantinis fondas yra pinigų fondas, iš kurio skiriamos lėšos Garantinio fondo įstatyme ir jo įgyvendinamuosiuose teisės aktuose nustatyto dydžio išmokoms bankrutuojančių ar bankrutavusių įmonių darbuotojams, nutraukusiems darbo santykius su šiomis įmonėmis, taip pat darbuotojams kurie tęsia darbo santykius su bankrutuojančia įmone, kai įmonė jiems yra įsiskolinusi.

Juridinio asmens pavadinimo pakeitimas neturi įtakos kreditoriniams reikalavimams tenkinti, todėl finansiniai įsipareigojimai darbuotojams ir kitiems kreditoriams turi būti vykdomi.

Jūsų atveju rekomenduojame kreiptis į paskirtą bankrutuojančios įmonės administratorių bei pateikti jam prašymą dėl kreditorinių reikalavimų. Kadangi bankrutuojančios įmonės administratoriaus viena iš pareigų yra tinkamai atstovauti kreditoriaus interesus, jis suteiks Jums visą informaciją aktualiais klausimais.

Atkreipiame dėmesį, jog šis teisinis komentaras laikytinas bendro pobūdžio konsultacija.

Ne vienerius metus Lietuvos teisininkų komentarus įvairiomis temomis publikuojantis pagrindinis naujienų portalas DELFI savo skaitytojams siūlo užduoti klausimus Jums aktualiais ir svarbiais klausimais – tikimės, kad profesionalių teisės ekspertų požiūris padės ne tik pasirinkti optimaliausią problemos sprendimo variantą, bet ir suteiks žinių, kaip ateityje išvengti nemalonių rūpesčių.

Savo klausimus prašome siųsti elektroniniu paštu: teise@delfi.lt. Aktualiausi atsakymai bus išspausdinti DELFI.