Atsakymą į DELFI skaitytojo klausimą pateikia advokatų kontoros „Cobalt“ vadovaujantis teisininkas, advokatas Mindaugas Bliuvas.

Šioje situacijoje gautas pranešimas iš Italijos apie baudą už nesumokėtą automobilio stovėjimą, tačiau akivaizdu, jog Italijos pareigūnams nustatant pažeidimo aplinkybes, dėl kurių paskirta bauda, įsivėlė klaida. Italijos pareigūnai užfiksavo visiškai kitą automobilį (šiuo atveju „Nissan“) su Jūsų valstybiniais numeriais, arba galimai padarė klaidą fiksuodami pačius valstybinius numerius.

Visų pirma, patekus į tokią situaciją, kurioje yra akivaizdi klaida, reikia detaliai išanalizuoti gautus dokumentus, nes dažniausiai juose būna pateiktas atsakymas, kur ir per kiek laiko kreiptis, ką daryti, juos gavus. Pranešime apie pažeidimą nurodyta, kad nesutikus su pažeidimo padarymo faktu, galima skųstis per 60 kalendorinių dienų nuo pranešimo apie įstatymo pažeidimą dienos. Taip pat nurodyta, kad oficialus skundas privalo būti surašytas italų kalba ir turi būti nusiųstas vietiniam pareigūnui Bolonijoje arba vadinamajam taikos teisėjui.

Reikėtų atkreipti dėmesį, jog nepatenkinus skundo, teks sumokėti dvigubai didesnę baudą, nei numatyta šiame pranešime, arba vėl skųsti sprendimą, kas reikalaus didesnių išlaidų ir laiko sąnaudų. Todėl itin svarbu tiksliai ir svariais argumentais pagrįsti įsivėlusią klaidą. Teisinis skundo pagrindas šiuo atveju yra faktinė klaida. Argumentai nebus teisiniai, t. y. nereikės remtis teisės aktais ar juos aiškinti, kadangi nereikia ginčyti ar aiškinti užfiksuoto pažeidimo sudėties požymių. Todėl svarbu tik tai, kad jie būtų patikimi, logiški, išsamūs, suprantami ir pagrįstų klaidą. Tinkamai surašius skundą, tikėtina, jis bus patenkintas.

Mindaugas Bliuvas
Patarčiau kaip skundo priedą būtinai pateikti Jūsų automobilio registracijos liudijimo kopiją. Tai pagrįs, kad Jūsų automobilis, registruotas Lietuvoje konkrečiu valstybiniu numeriu, yra Chrysler, tačiau ne Nissan, kaip užfiksuota pranešime apie pažeidimą. Tai gali būti pagrindinis argumentas, pagrindžiantis, kad tikrai įsivėlė klaida.

Jeigu galėtumėte rasti įrodymų, kad pranešime nurodytu pažeidimo padarymo metu Jūsų automobilis buvo Lietuvos Respublikos teritorijoje (vaizdo įrašas ar pan.), būtų gerai pateikti ir jų kopijas.

Pateikiamas teisininko komentaras yra bendrojo pobūdžio ir negali būti traktuojamas kaip individuali teisinė konsultacija. Dėl detalesnės informacijos kreiptis el. paštu: mindaugas.bliuvas@cobalt.legal .

Ne vienerius metus Lietuvos teisininkų komentarus įvairiomis temomis publikuojantis pagrindinis naujienų portalas DELFI savo skaitytojams siūlo užduoti klausimus Jums aktualiais ir svarbiais klausimais – tikimės, kad profesionalių teisės ekspertų požiūris padės ne tik pasirinkti tinkamą problemos sprendimo variantą, bet ir suteiks žinių, kaip ateityje išvengti nemalonių rūpesčių.

Savo klausimus „Klausk teisininko“ prašome siųsti elektroniniu paštu: teise@delfi.lt. Aktualiausi atsakymai bus išspausdinti DELFI.