Atsakymą į DELFI skaitytojo klausimą pateikia advokatų kontoros „Cobalt“ vadovaujantis teisininkas, advokatas Mindaugas Bliuvas.

Šioje situacijoje, manau, reikėtų išskirti ir aptarti du klausimo aspektus: pirma, ikiteisminio tyrimo pareigūno veiksmų apskundimas prokurorui ir, antra, prokuroro prieš Jus galimai panaudotą psichologinį smurtą.

Visų pirma, reikia atsižvelgti į tai, jog prokuroras, pagal Baudžiamojo proceso kodekso (BPK) 164 straipsnį organizuoja ikiteisminį tyrimą ir jam vadovauja. Taip pat pagal LR BPK 170 str. prokuroras turi įgaliojimus duoti ikiteisminio tyrimo pareigūnams privalomus nurodymus, panaikinti neteisėtus ir nepagrįstus jų nutarimus.

BPK 62 straipsnyje numatyta konkreti ikiteisminio tyrimo pareigūno proceso veiksmų apskundimo tvarka. Be to, apibrėžta, jog skundai gali būti tiek rašytiniai, tiek žodiniai.

Reikia atkreipti dėmesį, jog ne kiekvienas asmuo, o tik proceso dalyvis arba asmuo, kuriam buvo taikytos procesinės prievartos priemonės, gali apskųsti ikiteisminio tyrimo pareigūno proceso veiksmus ir nutarimus. Tai yra pirmasis kriterijus, kuris apibrėžia ratą subjektų, kurie turi teisę paduoti skundą.

Iš Jūsų pateiktos situacijos aprašymo nėra aišku, ar Jūs esate asmuo, kuriam baudžiamasis procesas suteikia teisę apskųsti ikiteisminio tyrimo pareigūno veiksmus.

Be to, pagal pateiktą aprašymą nėra aiški Jūsų skundo forma ir turinys. Nors BPK 62 straipsnis numato galimybę proceso dalyviams ar asmeniui, kuriam taikyta procesinė prievartos priemonė, apskųsti ikiteisminio tyrimo pareigūno veiksmus, reikia pažymėti, kad toks skundas turėtų būti aiškus ir argumentuotas.

Jei Jūs, būdamas proceso dalyvis ar asmuo, pateikėte konkretų rašytinį ar žodinį prašymą ir jis buvo protokoluotas Jūsų skundas bet kokiu atveju turi būti išnagrinėtas ir dėl jo prokuroras turi priimti sprendimą, kurį Jūs turite teisę apskųsti aukštesniajam prokurorui.

Mindaugas Bliuvas
Skundų dėl prokuroro priimtų sprendimų padavimo tvarka yra numatyta LR BPK 63 str.

Kitas Jūsų klausimo aspektas – galimas prokuroro psichologinio smurto Jūsų atžvilgiu naudojimas.

Siekiant reguliuoti prokuroro santykius su teisinio proceso dalyviais, Lietuvos piliečiais ir kitais asmenimis yra patvirtintas Lietuvos prokurorų etikos kodeksas, kuriame numatyti teisingumo, padorumo ir nešališkumo principai prokurorams yra privalomi. Taigi, prokuroras su teisinio proceso dalyviais turi elgis santūriai, objektyviai, vengti familiarumo ar priešiškumo, taip pat neleisti savo elgesiu ar veikla susiformuoti nuomonei, kad prokuroras piktnaudžiauja suteiktais įgaliojimais ar tarnybine padėtimi.

Nors Jūsų pateikiama situacija apibūdinama kaip galimas psichologinio smurto naudojimas prieš Jus, kas neabejotinai prokuroro veiksmus leistų laikyti kaip galimai turinčius netgi nusikalstamos veikos požymių, tačiau reikėtų kiek įmanoma objektyviau įvertinti šią situaciją.

Kaip jau minėjau, BPK numato, jog prokuroro proceso veiksmus proceso dalyviai arba asmenys, kuriems taikytos procesinės prievartos priemonės, gali apskųsti aukštesniajam prokurorui. Jis įžvelgęs prokuroro veiksmuose galimus prokurorų etikos principų pažeidimus, privalo į tai reaguoti.

Prokurorų etikos kodekso normų ir etikos principų pažeidimus tiria Prokurorų etikos komisija. Komisija, nustačiusi, kad prokuroras, vykdydamas tarnybines pareigas, ignoruoja etikos principus ar pažeidžia šio kodekso normas, gali taikyti poveikio priemones. Taip pat nustačiusi prokuroro veikloje ne tik Lietuvos prokurorų etikos kodekso normų ar etikos principų pažeidimų, bet ir priesaikos sulaužymo, įstatymų pažeidimo, tarnybinio nusižengimo ar prokuroro vardą žeminančio poelgio požymių, ji perduoda medžiagą generaliniam prokurorui ir siūlo atlikti tarnybinį patikrinimą.

Pagrindas atlikti prokuroro tarnybinį patikrinimą yra įstatymo pažeidimas, tarnybinis nusižengimas, prokuroro vardą žeminantis poelgis ar Prokurorų etikos kodekso pažeidimas už kurį gali būti skiriamos tarnybinės nuobaudos. Aukštesnysis prokuroras gavęs informacijos apie prokuroro galimai padarytą tarnybinį pažeidimą ir nustatęs tarnybinio pažeidimo požymių, informuoja generalinį prokurorą, kuris gali priimti sprendimą pradėti tarnybinį patikrinimą.

Aukštesnysis prokuroras privalo priimti sprendimus ir tais atvejais, kai prokuroras savo veiksmais galimai padaro nusikalstamą veiką. Svarbu tai, jog jei Jūs neabejojate dėl prokuroro Jūsų atžvilgiu galimai padarytos nusikalstamos veikos, galite kreiptis ir dėl ikiteisminio tyrimo prokuroro atžvilgiu pradėjimo.

Reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kad pagal prokuratūros įstatymą pradėti ikiteisminį tyrimą dėl prokuroro padarytos nusikalstamos veikos gali tik generalinis prokuroras.

Pateikiamas teisininko komentaras yra bendrojo pobūdžio ir negali būti traktuojamas kaip individuali teisinė konsultacija. Dėl detalesnės informacijos kreiptis el. paštu: mindaugas.bliuvas@cobalt.legal.

Ne vienerius metus Lietuvos teisininkų komentarus įvairiomis temomis publikuojantis pagrindinis naujienų portalas DELFI savo skaitytojams siūlo užduoti klausimus Jums aktualiais ir svarbiais klausimais – tikimės, kad profesionalių teisės ekspertų požiūris padės ne tik pasirinkti tinkamą problemos sprendimo variantą, bet ir suteiks žinių, kaip ateityje išvengti nemalonių rūpesčių.

Savo klausimus „Klausk teisininko“ prašome siųsti elektroniniu paštu: teise@delfi.lt. Aktualiausi atsakymai bus išspausdinti DELFI.